Rusya, AB, ŞAM, PYD'nin silahlı kanadı YPG ve Katar'dan Suriye ve Türkiye'nin YPG'yi obüslerle vurmasına ilşkin açıklama geldi. Suriye sorunsalı ve Türkiye'nin Suriye sınırındaki yaşanılanlar ile ilgili dünya basını da dikkat çekici başlıklar attı.

AB

AB Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Türkiye'ye Suriye'deki YPG güçlerine yönelik bombardımanı durdurması yönünde çağrıda bulundu. Mogherini, "şiddetin durdurulması için bir plan yaptık ve sanıyorum herkes buna riayet etmek zorunda" dedi.

Medvedev : Suriye’de somut adımlar peşindeyiz ve orada sonsuza kadar bulunmak istemiyoruz

Rusya Başbakanı Medvedev, Rus askerlerinin Suriye'de varlıklarını sonsuza kadar devam ettirmeyeceklerini açıkladı.

Medvedev, Suriye bulunma amaçlarının Esad'a yardım etmek olduğunu ve sonsuza kadar orada kalmayacaklarını söyledi.Geçtiğimiz gün de Suriye krizine ilişkin Euronews kanalına açıklama yapan Medvedev ""Kerry'nin açıklamalarını okudum. Diğer koalisyon ortaklarımızla kara harekatı başlatmaya hazırız demiş. Eğer uzun süreli savaş istiyor ise kara harekatı da başlatabilir, her şey de" demişti.Öte yandan Medvedev Suriye krizinin Batı ile Rusya arasında bir Soğuk Savaşı başlattığını açıklamıştı.

Şam , BM’ye ikinci kez mektup gönderip Türkiye’yi şikâyet etti

Şam rejimi BM'ye gönderdiği mektupta, cumartesi günü Suriye'ye giren 100 kişilik silahlı grubun arasında Türk askerlerinin de olduğunu iddia etti.

Türkiye'nin YPG mevzilerini vurması da eleştirilmişti.

Katar : Kara operasyonu seçeneği ABD ile planlandı

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani, IŞİD ile mücadele için uluslararası koalisyon kapsamında Suriye'ye kara gücü göndermenin daha büyük bir aciliyet kazandığını söyledi. Sani, kara operasyonu seçeneğinin ABD ile planladığını da sözlerine ekledi.

Katarlı Bakan, “Aslında bu uluslararası koalisyonun liderliğini yapan ABD ile planlanmıştı. Eğer Suriye'ye kara birliklerinin gönderilmesine ihtiyaç duyulursa bu koalisyonun liderliği altında olmalı. Suudi Arabistan katılmak istediğini söyledi. Geçen yıl ekim ayında bizim o dönemki Dışişleri Bakanımız da IŞİD'e karşı bir girişim olması halinde bizim de destek vermeye hazır olduğumuzu açıkça ifade etti. Yani bu daha önce planlanmıştı" diye konuştu.

Kriz dünya basınında

Washington Post: Halep'te bir dünya savaşı yaşanıyor

Washington Post gazetesinde yer alan bir analizde, Halep'te 'küçük bir dünya savaşı' yaşandığı ve savaşın daha da büyüyebileceği belirtildi.

Halep’te Rus jetlerinin bombardıman düzenlediği, Irak ve Lübnanlı milislerin İranlı askeri danışmanlarla Suriye ordusuna yardımcı olduğu, ABD, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar tarafından desteklenen Esad karşıtı militanların savaştığı, Washington ve Moskova’nın müttefiki Kürtlerin yeni bölgeleri ele geçirdiği hatırlatılarak başlayan yazıda, IŞİD’in de ‘birkaç küçük köyü’ işgal ettiği belirtiliyor.

Times, Türkiye’nin YPG’yi vurmasını böyle okudu: Cehennemin kapıları

Britanya’nın köklü gazetelerinden The Times, Türkiye’nin Fırtına obüsleriyle YPG’yi vurmasını yayınladığı bir başyazıyla yorumladı. Gazete ‘Cehennemin Kapıları’ başlıklı yazısında, “Türkiye ve Suudi Arabistan, karmaşık ve kanlı Suriye savaşına dahil oluyor” dedi.

Times, Türkiye’nin iki gündür Kürt birliklerini bombaladığına dikkat çekerek, “Rusya, dünya savaşı uyarısında bulunuyor. Bir Doğu-Batı hesaplaşması yaklaşıyor gibi görünüyor. Tüm taraflara savaşın ana amacının IŞİD’i yenmek olduğunu ve Suriye’nin parçalanmaması gerektiğini hatırlatma zamanı. Türkiye içinse Kürt sorununu güç kullanarak çözmenin zamanı değil” diye yazdı.

Guardian: Türkiye savaşın içine daha da çekildi

Guardian gazetesinde, “Kürtlerin bölgedeki siyasi boşluğu fırsat bilmesinden endişe eden Türkiye’nin Kürt mevzilerini vurarak Suriye’deki savaşın içine daha da çekildiğini” yazıyor.

Türkiye için “YPG’yle yakın bağları olduğu söylenen ve terörist olarak kabul edilen ayrılıkçı örgüt PKK’yla savaşıyor” diyen gazete, BBC Türkce’nin yansıttığı haberinde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun YPG’den Halep’te kaos ortamında ele geçirdiği yerden çekilmesini istediğini ancak üst düzey bir Kürt yetkilinin bunu reddettiğini belirterek “Önümüzdeki haftalarda Türkiye’nin rolünün artacağı anlaşılıyor” yorumunu yapıyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr