Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ilk kez Beştepe Külliyesi’nde Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile darbe girişimi nedeniyle zirve gerçekleştirdi. Basına kapalı olarak 2 saat 40 dakika süren zirvede Erdoğan, parti liderlerinden paralel yapının devletten temizlenmesi ve süreçle ilgili önerilerini aldı. Yıldırım’ın “Darbe girişimini atlattık ama bu, tehlikenin geçtiği anlamına gelmez” dediği öğrenildi. Taksim mitingi nedeniyle Kılıçdaroğlu’nu tebrik eden Erdoğan’ın, bu ve buna benzer diyalogların sürdürülmesi gerektiğini vurguladığı öğrenildi.

Kılıçdaroğlu: Gidişimle Saray meşrulaşmaz

SARAY'DAKİ GÖRÜŞMEDEN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Veto son buldu

Kılıçdaroğlu, “kaçak saray” tartışmaları ve Erdoğan’ın tarafsızlığını yitirdiği gerekçesiyle Saray’a gitmeme kararını almış ancak buna tek istisnasının, “Devlet işlerinin gerektireceği zorunluluk” olduğunu bildirmişti. MHP de benzer şekilde devlet işleyişiyle ilgili toplantılar hariç Saray’a gitmeme tavrı içindeydi. Darbe girişiminin ardından, Erdoğan’ın davetini, “devlet işlerinin gerektirdiği zorunluluk” olarak değerlendiren iki muhalefet partisinin “Saray vetosu” da dünkü görüşmeyle son buldu.

Erdoğan’dan teşekkür

Edinilen bilgiye göre Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’ye, darbe girişimine karşı zamanında verdikleri tepki ve Meclis’te oluşan mutabakat nedeniyle teşekkür etti. Liderlere, tutuklananlardan, darbe girişimine katılan uçak ve tank sayılarına kadar detaylı istatistiksel brifing verildi. Taraflar 15 Temmuz gecesinde yaşadıklarını birbirlerine anlattı.

Manifestoyu sundu

Edinilen bilgiye göre; Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a bir gün önce ilan ettiği 10 maddelik Taksim manifestosunu sundu. Kılıçdaroğlu, darbe girişiminin önlenmesine gölge düşürecek hukukdışı uygulamaların önlenmesi gerektğini vurguladı. “Liyakat, işin ehline verilmesi” konularına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, Fetullah Gülen cemaatine yönelik alınacak önlemler bağlamında özellikle “cadı avı” ve “kurunun yanında yaşın da yanmaması” konularında hassasiyetle durulması gerektiğini bildirdi.

Komisyon önerisi

CHP’nin İzleme Komisyonu kurduğunu anımsatan Kılıçdaroğlu, böyle bir komisyonu diğer partilerin de kurabileceğini, böylelikle mağduriyetlerin önlenebileceğini vurguladı. Önerinin olumlu karşılandığı öğrenildi.

TRT vurgusu ve anayasa

Kılıçdaroğlu, medya bağımsızlığının ne kadar önemli olduğunun darbe girişi sırasında yine ortaya çıktığını söyledi. TRT’ye 6 yıl sonra ancak darbe girişiminin ardından çıkabildiğine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, TRT’nin devletin yayın organı olarak tarafsız, bağımsız bir yayın politikası izlemesi gerektiğini kaydetti. Kılıçdaroğlu yargı bağımsızlığı ile ilgili “Uzlaşma yoluyla yargı bağımsızlığını sağlayacak bir düzenleme yapılabilir. TBMM’de geçen dönem 60 madde üzerinde mutabakat sağlanmıştı. HSYK ile ilgili düzenleme çıkarılabilir” önerisinde bulundu.

‘Özeleştiri yapmalı’

Kılıçdaroğlu, darbe girişimine gelen süreçte iktidarın özeleştiri yapması gerektiğini belirterek, bakanlıklardaki tarikat örgütlenmelerine ilişkin rahatsızlıklarını iletti.

İadei itibar ve dönüş

Kılıçdaroğlu Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk davalarında mağdur edilenleri de gündeme getirdi, iadei itibarın yapılması, göreve dönüş yolunun açılması gerektiğini iletti.

Sokak teşviki vurgusu

Kılıçdaroğlu, “Bir an önce normalleşme savunulurken, sokak gösterilerinin devamının teşvik edilmesi uygun düşmüyor” görüşünü dile getirdi.

‘Uzlaşma önemli’

Görüşme sonrası CHP’den “Normalleşmeye katkı sağlayacak olumlu bir görüşme” açıklaması yapılırken Kılıçdaroğlu, zirvenin ardından tek cümlelik “Demokrasilerde uzlaşma önemli” yorumunu, zirvede de dile getirdi.

ERDOĞAN VE YILDIRIM: MHP'YE OPERASYON YAPANLARIN ARKASINDALAR

Liderlere bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın “Esas mesele, özellikle harp okullarından başlamak suretiyle ordu içinde güçlendiler. Bu darbe girişiminin odağında Gülen var” dediği öğrenildi.

Görüşmede ayrıca “Devlet Bahçeli ve MHP’ye yönelik operasyonun arkasında da bunlar var” denilerek, MHP genel başkan adayı Meral Akşener’in kastedildiği belirtildi.

BAHÇELİ: SİYASİ SUİKAST OLABİLİR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli görüşmede partisinin tarihi boyunca darbelerden çok çektiğini, “parti olarak bu tür girişimlere hiçbir zaman sıcak bakmadıkları”nı kaydetti.

Bahçeli, “Halen yakalanamayan darbecilerin olduğunu” söyleyerek, bu durumun“stratejik hedef ve kişilere suikast ve sabotaj ihtimalini canlı tuttuğunu” belirtti. “Tatbikat” denilerek sokaklara çıkarılan erleri anımsatarak, “TSK’nin yıpratılmaması gerektiğini” ifade eden Bahçeli, masum ve suçsuz kamu görevlilerini mağdur etmemek gerektiğinin altını çizdi. Bahçeli, OHAL’de TBMM’nin de tamamen devre dışı bırakılmaması gerekiğini ifade etti. Bahçeli o gece yaşanan istihbarat zafiyetine de işaret ederek, “Darbe gecesi sınıfta kalanlar affedilmemeli” dediği belirtildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr