ABD’de başkanlık maratonunun en önemli günü olan ‘Süper Salı’, Demokrat Parti’de Hillary Clinton ve Cumhuriyetçilerde Donald Trump’ın zaferlerine sahne oldu. Önseçimlerin yapıldığı 12 eyaletten 7’sinde kazanan Clinton ve Trump, Beyaz Saray yolunda büyük mesafe katetti.

Eski first lady ve dışişleri bakanı Clinton, güne y eyaletlerinde siyah seçmenin desteğiyle ipi göğüsledi. Eşi Bill’le siyasi kariyerine başladığı Arkansas, Alabama, Georgia, Tennessee ve Teksas’ta kazanan Clinton, 2008’deki Virginia yenilgisini de telafi etti. ‘Sosyalist’ rakibi senatör Bernie Sanders’ı Massachusetts’de geçerek şaşırtan Clinton, Amerikan Samoası’nı da kazandı.

Zafer konuşmasında, olası rakibi Trump’a atıfla “Bu seçimlerdeki riskler hiç bu kadar yüksek ve diğer tarafta duyduğumuz söylem hiç bu kadar alçak olmamıştı. Amerika’yı biz ve onlar olarak bölmelerine müsaade etmeyeceğiz” dedi. Kendi eyaleti Vermont ile Oklahoma, Colorado ve Minnesota’yı kazanan Sanders da, “Dünyanın Donald Trump’larının bizi bölmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Alabama, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Virginia, Arkansas ve Vermont’ta kazanan Trump, kameraların karşısına uzlaşmacı bir tavırla çıktı. Rakiplerini tebrik etti, parti içindeki çatışmaları bitirip “Clinton’ın peşine düşeceğini” duyurdu. Mavi yakalı Demokratları partisinin safına çektiğini ileri sürdü.

 

Parti endişeli

Trump’ı oldukça geriden takip eden Ted Cruz kendi eyaleti Teksas, komşusu Oklahoma ve Alaska’yı kazanması üzerine diğer adayları kendisini desteklemeye çağırdı. Marco Rubio ise ilk ve tek eyaleti olarak Minnesota’da birinci geldi.

Cruz ve Rubio, Trump’ın doğrudan başkan adayı olmasına yetecek kadar delege kazanamamasını ve tercihin kurultaya kalmasını umuyor. Ancak yarıştan çekilmeyerek oyları bölmeleri Trump’ın işine yarıyor. AFP’ye göre Cumhuriyetçiler, partinin seçimlerden silinmesinden” korkuyor. Zira anketler, başkanlık seçimleri şimdi yapılsa Clinton’ın da Sanders’ın da Trump’ı kolayca yeneceğini gösteriyor.

 

Trump'ın dili dil değil

ABD’de başkanlık için yarışan emlak zengini Donald Trump, mitinglerinde ve röportajlarında söylediği ve sosyal medya hesabından paylaştığı olay yaratan açıklamalarıyla tanınıyor. Göçmenlere duyduğu büyük rahatsızlığını her fırsatta dile getiren Trump, “Meksika insan gönderdiğinde iyilerinden göndermiyor. Problem getirecek olanları gönderiyor. Uyuşturucu ve suç getirenleri gönderiyor” açıklamasıyla büyük tepki toplamış, Latin kökenli bir muhabiri bir başka açıklaması sırasında salondan kovmuştu. Trump aralık ayında yaptığı bir konuşmada bütün Müslümanların ABD’ye girmesini yasaklama istediğini söyledi. Rakibi Hillary Clinton hakkında “Daha kocasını bile tatmin edemiyorsa, Amerika’yı nasıl tatmin edebilir?” sözleri ise kadın düşmanlığına örnek gösteriliyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr