CHP, Meclis’te 18 maddelik başkanlık anayasası görüşmelerinin TBMM Anayasa Komisyonu’nda sona ermesinin ardından “Hayır” diyenlere yönelik baskıları raporlaştırdı. Buna göre; anayasa paketinin Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandığı günden bugüne geçen sürede, “Hayır” diyenlere yönelik en az 107 tehdit, baskı, hakaret, hedef gösterme ve saldırı gerçekleşti. “Hayır” kampanyası yürüten en az 115 kişi gözaltına alındı, MHP’de hayır diyenler ihraç edildi, 3 gazeteci “Hayır” dediği için işten atıldı çok sayıda silahlı saldırı gerçekleşti.

CHP İnsan ve Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, anayasa değişikliğinin komisyondan geçmesinin ardından “Hayır” diyeceklere yönelik baskıları raporlaştırdı. Raporda, dikkat çeken olaylar şöyle:

* Hayır kampanyası yürüten 115 kişi gözaltına alındı.

* Afiş asan 5 kişi idari para cezasına çarptırıldı. l Genel kurulda Anayasa Görüşmeleri’nin başladığı gün, Emek ve Demokrasi İçin Güç Birliği Platformu’nun TBMM önünde yapacağı basın açıklaması polis tarafından engellenirken aralarında milletvekillerinin de bulunduğu kitleye plastik mermi ve basınçlı suyla saldırı yapıldı.

* Ankara Valiliği ‘güvenlik gerekçesiyle’ her türlü gösterinin yasaklandığını duyurdu.

* İstanbul Beşiktaş-Kadıköy vapurunda ‘Başkanlığa Hayır’ şarkısı söyleyen gençlerin gözaltına alınmasını halk engelledi.

* Kamu-Sen Genel Merkezi’ne 25 kişilik bir grup saldırdı. Baskını yapanlar Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk’un istifasını istedi.

* Meclis’te teklifin kabul edilmesinin ardından İstanbul Maltepe’de ‘Hayır’ çalışması yapan gençlere AKP’liler silahla saldırdı. Bir kişi yaralandı.

* Suç örgütü lideri Sedat Peker ‘Hayır’ diyenleri tehdit etti: Sokağa çıkan olursa onları sokakta bekliyor olacağız!

Hayırcılar şeytan

* Misvak Dergisi, yayımladığı bir karikatürde “Hayır’”diyenleri “şeytan” olarak çizdi.

* Başbakan Yıldırım, “hayır” diyenleri “teröre destek vermekle” suçladı.

* Sabahattin Önkibar’ın “Devlet Bahçeli ve MHP İçin Her Şey” kitabının toplatılmasının ardından kitabı yayımlayan Kırmızı Kedi Yayınevi’nin İstanbul Gümüşsuyu’ndaki merkezine saldırı oldu.

* Gazeteci İrfan Değirmenci “Hayır” dediği için Kanal D’den atıldı.

* “Hayır”cı Türk-Büro-Sen Başkanı Fahrettin Yokuş’a silahlı saldırı yapıldı.

* Meral Akşener’in Çanakkale’de yapacağı programda salonun elektrikleri kesildi, salona polis girdi. Akşener konuşmasını megafon ve telefon ışıklarıyla yaptı.

* Posta gazetesinde çalışan Hakan Çelenk, ‘hayır’ dediği için kovuldu.

* Erdoğan ‘Hayır’ diyenlere yönelik “Şerre rıza şerdir” ifadelerini kullandı.

* Dıgıtürk gerekçesiz bir biçimde film arşivinden “NO” filmini kaldırdı.

* Erdoğan, anayasa değişikliğine karşı çıkanlara “gafiller” dedi.

* Süheyl Batum, “Hayır” gezilerine katıldığı için Bahçeşehir Üniversitesi’nden atıldı.

Taşlı sopalı saldırı

* CHP’li Selin Sayek Böke canlı yayındayken televizyon kanalını arayan bir şahıs Böke’yi öldürmekle tehdit etti.

* Akit gazetesi yazarı eski milletvekili Şevki Yılmaz Akit TV’de “16 Nisan’ın zaferle çıkacağına dair Hadis-i Şerif var” ifadelerini kullandı.

* Ümraniye’de ‘Hayır’ çalışması yürüten Haziran Hareketi üyelerinden biri bıçaklandı.

* Kocaeli Belediyesi su faturalarındaki “su kayıp kaçağına HAYIR” yazısını kaldırdı.

* Erdoğan “Hayır’ın gideceği yer Kandil, hayır eşittir çukurdur” dedi.

* CHP’li İlhan Cihaner’in İstanbul Kültür Üniversitesi’nde katılacağı anayasa paneli üniversite yönetimi tarafından yasaklandı. 

* Esenler Belediyesi, CHP’nin referandum için hazırladığı araçları engelledi.

* Sinan Oğan’a konferans sırasında “Hareketin lideri Devlet Bahçeli” sloganı atan bir grup tarafından saldırı oldu.

* KTÜ İnşaat Mühendisliği kantininde “Üniversite başkanlığa Hayır diyor” afişleri asan öğrencilere saldırı oldu, bir öğrencinin burnu kırıldı.

* Metin Feyzioğlu’nun Malatya’da katılacağı Hayır paneli için ADD’ye yer verilmedi.

* Yeni Şafak gazetesinin ilahiyatçı yazarı Hayrettin Karaman ‘Hayır’ diyenleri İslam karşıtlığı ile suçladı.

Hayır Partis'ne engel

CHP milletvekili Barış Yarkadaş, Hayır Partisi çatısı altında örgütlenmek isteyen bir grup siyasetçinin, AKP’nin fiili engeliyle karşı karşıya kaldığını açıkladı. Yarkadaş, “Almanya’nın yasakçı tutumundan hiçbir farkları yok. Almanya’ya kızıyor, Türkiye’de daha ağır uygulamalara imza atıyorlar” dedi. Güçlü Türkiye Partisi’nin eski genel Başkanı Tuna Bekleviç ile arkadaşları, bir süre önce İçişleri Bakanlığı’na dilekçe verdi. Bekleviç, Hayır Partisi’nin isim hakkını aldı. Ancak başvurunun üzerinden 26 gün geçmesine rağmen İçişleri Bakanlığı gerekli işlemleri yapmıyor. Böylece Bekleviç ve arkadaşlarının propaganda yapma ve örgütlenme hakkı fiilen engelleniyor. Konuyu TBMM gündemine taşıyarak Başbakan’a soran Yarkadaş, “Bakanlık kapısı duvar oldu. Parti kurucularının dilekçesine cevap bile verilmiyor. Yapılan anayasal suçtur. AKP suçlarına bir yenisini daha ekliyor” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr