Referandumda en yüksek hayır oyu yüzde 80.41 ile Tunceli’de çıkarken, Komünist Partili Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu’nun ilçesi Ovacık’ta yüzde 90 ile hayır oyları kazandı. Referandum sonuçlarını Cumhuriyet’e değerlendiren Maçoğlu, Tunceli’de yüzde 80 hayır oyu çıkmasının olağan ve beklenen bir sonuç olduğunu söyleyerek “Bundan bir iki ay önce bir röportajda Türkiye’de birinci olacağını söylemiştim. Tunceli muhalif yanı güçlü bir yer. Yüzü aydınlığa dönük halkımız, demokrasi mücadelesinde ne yapacağını çok iyi biliyor. Tunceli toplumu, Cumhuriyetin değerlerinin farkında. Biz de Ovacık’ın rekorundan mutluyuz” dedi.

Herkes düşünmeli

Türkiye genelinde çıkan sonucun ise ders çıkarmak için önemli olduğuna değinen Maçoğlu, hayır diyenlerin de bir özeleştiri yapması gerektiğini vurguladı. Maçoğlu, “Derdinizi iyi anlatır, toplumla iç içe geçerseniz başarabilirsiniz. Siz yapamazsanız kim daha iyi yaparsa o başarır. Halkın yüzüne bakarak demokrasiyi ve özgürlükleri doğruca anlatmak gerekir. Ancak böyle olunca toplumla ilişki kurabilirsiniz. Galiba biz demokrasi ve özgürlükler mücadelesini çok iyi yapamıyoruz. Bu sadece belli partilerin de sorunu değil. ‘Hayır’ politikası olan herkes şapkasını önüne koyup düşünmesini diliyorum” diye konuştu.

Türkiye’nin geleceğine dair umutlarının yüksek olduğunu belirten Maçoğlu, “Türkiye halkı günü geldiğinde ne yapacağını bilir. Bizler umutla beslenen insanlarız. Bazen toplum bize öğretir, bazen de biz onunla öğreniriz. Mücadeleyi bırakmamak lazım. Türkiye’nin geleceğinden de halkından da umutluyuz” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr