CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Ankara'da düzenlediği 29 Ekim Cumhuriyet Yürüyüşü'ne katıldı. 

Kılıçdaroğlu Anıtkabir'e gençlerle beraber yürüyor - VİDEO

Yürüyüş öncesinde halka seslenen Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı:

29 Ekim'de Cumhuriyet ilan edilirken Türkiye'nin sorunları da orada konuşuluyordu. Cumhuriyet ne demek? 

1- Cumhuriyet, özgürlük demektir. Führerin, reisin kulu değil özgür birey demektir. Hani Nazım diyorya Yok edin insanın insana kulluğunu...

2- Cuhuriyet, kadın erkek eşitliği demektir. Türkiye'deki bütün kadınlara sesleniyorum. Size seçme ve seçilme hakkını getiren parti CHP'dir. 1934'te kadınlara seçme ve seçilme hakkını Fransa'dan bile önce getirdiler.

3) Cumhuriyet, Mustafa Kemal'in deyimiyle kimsesizlerin kimsesizi demektir. Çocuk esirgeme kurumu kurulmuştur. Bu konuda çok önemli adımlar atılmıştır. Cumhuriyet kurulurken elbette yardım yapılıyordu ama yardımlar kimseyi afişe etmeden yapılıyordu.

4) Cumhuriyet aydınlanma demektir. Aklın özgürleşmesi demektir. 1923 yılında Osmanlı imparatorluğunda doktor sayısı 54'tü. Kadınlarda okuma yazma oranı binde 8'di. İşte bu rakamları bileceksin Osmanlı'nın ne olduğunu anlamak için.

'AKLINI KİRAYA VERENLER AYDINLANMAYI ANLAYAMAZLAR'

Avrupa'da Gutenberg matbaayı icat ediyor. Osmanlıya 287 yıl sonra geliyor. Aklını kiraya verenler aydınlanmayı bilemezler. Birilerinin kulu olanlar aydınlanmayı anlayamazlar. Cumhuriyet fırsat eşitliği demektir. Cumhuriyet kurulduktan sonra kimseye imtiyaz sağlanmamıştır. Herkese fırsat eşitliği sağlanmıştır. Bunun en önemli örneği benim. Verilen fırsatları değerlendirdiğinizde üst makamlara gelirsiniz. Cumhuriyet sayesinde devletin önemli makamlarına gelip, bugün Cumhuriyet'e laf edenler, Cumhuriyet'e ihanet edenlerdir.

KILIÇDAROĞLU SÖZ VERDİ

Söz veriyorum cumhuriyeti demokrasi ile taçlandırmak için eğer bedel ödemek gerekiyorsa, o bedeli ilk ben ödeyeceğim.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr