MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den, “Anayasa ile ilgili yaptığımız görüşmede Bahçeli’nin ne söylediğini anlatmam etik olmaz” diyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ‘hodri meydan’ yanıtı geldi. Bahçeli, Bursa mitingi dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Hayır’lar arasında farkı koymak lazım:

‘Hayır’ diyeceklere ‘Düşünün, tartışın, ölçün, biçin, ona göre bir karar verin’ anlamında çağrıda bulunduk. ‘Beni bunlar terörle bir tutuyor’ diyor. Birileri onu öyle takdim ederek, ‘hayır’ olarak, onu kendilerine kilitlemeye çalışıyorlar. Bu kilidin açılması lazım. DHKP-C, PKK, FETÖ, onların ‘hayır’ demeleriyle siyasi partilerin bünyesinde yer almış olanların ‘hayır’ demeleri arasındaki farkı koymak lazım.

Etik olmayan neyse TV’de anlatsın:

(Kılıçdaroğlu’nun ‘Bahçeli’nin ne konuştuğunu anlatmak etik olmaz’ sözleri) Etik olsun olmasın, kendisinin söyledikleriyle, benim söylediklerimi TV’de anlatsın. Bizimle, Meclis’teki grup odasında, 45 dakikaya yaklaşan bir sohbette, kendisi kaygılarını dillendirirken, biz o kaygılara ne tür cevaplar vermişiz? Etik olmayan cümlelerin neler olduğunu anlatmazsa, görüşmeyi ben anlatırım. Kalkıp da farklı bir şey mi söyledik? Kendisini ya da anayasa çalışmaları sırasında muhattap olan kişilere karşı farklı mı düşündük? Kandırdık mı, caydırdık mı?

TV’de tartışmaya girmem:

Benimle tekrar görüşmeye talepte bulunduğu vakit, ‘Yanına iki kişi al, ben de iki kişi alayım’ derim. TV’ye çok davet ediyor da ben öyle bir tartışmaya girmem. Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili bilip bilmediği konusunda TV’de anlatsın. Neleri ne kadar anlattığı da belli. Ama biz kalkıp anlatamadığı yerlerden siyasi partinin liderini imtihan edemeyiz. Öyle bir hakkımız yok.

‘Biz salon vermezdik’

Ne karşılığı veriyorsunuz?:

(CHP’nin muhaliflere salon tahsisi) CHP’li belediye başkanlarıyla ilişki kurarak salon temin ediyorlar. CHP buna neden bu kadar müsamahalı davranıyor, anlamakta güçlük çekiyoruz. Bunlar siyasi yönden doğru yaklaşımlar değil, ahlaki bir çizgisinin olması lazım. Ne karşılığı veriyorsunuz? Siyasetin düğün salonu haline getirdiyseniz... Veren de razı alan da razı. CHP’den keskin bir muhalefet oluşumu olsun, bize de ‘belediyenin salonunu bize tahsis eder misiniz’ diye yaklaşsalar, ben yapmam. ‘CHP bir tüzel kişiliktir, demokrasinin vazgeçilmez bir unsurudur, onun içişlerine karışmak, onun muhaliflerinden yararlanarak siyaset üretmek doğru değildir’ derim.

Benden ne istiyorlar?:

(Hayır çıkarsa Bahçeli gider söylemleri) Referandum sonrasında siyasi liderler niye gitsin? Kemal Kılıçdaroğlu ‘hayır kumpanyası’nın başını çekiyor. Orada 6 tane grup var. Bu kumpanya sonrasında beklenilen olmazsa birileri der ki ‘Sen bu kumpanyada başarılı olamadın.’ AKP de ‘evet kumpanyası’nı yürütüyor. Bana ne oluyor? Benden ne istiyorlar?

Cumhurbaşkanlarını evet-hayır yarışına sokmak doğru değil:

(Abdullah Gül’ün süreçte sessizliğini koruması) 11. Cumhurbaşkanı olarak, partinin herhangi bir elemanı gibi düşüncelerini sık sık tekrarlaması doğru olmaz. Kendisini cumhurbaşkanı kavramı içinde tutarak, özel sohbetlerde düşüncelerini söylemesi lazım. Eğer o şekliyle hareket ediyorsa, doğru yapıyor. Sağ kalan cumhurbaşkanlarının hepsini ‘evet – hayır yarışına’ sokmak da doğru olmaz.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr