KESK’in “İşimiz geleceğimiz için direniyoruz” diyerek üç koldan başlatarak Ankara Kolej Meydanı’nda yapmak istediği miting Ankara Valiliği tarafından yasaklanınca, Sakarya Caddesi’nde kitlesel basın açıklaması yapılmak istendi. Ancak polis sabah saatlerinden itibaren Kızılay’dan Kolej’e kadar her yere konuşlandırıldı. Tüm engelleme girişimlerine rağmen KESK’in yürüyüşü başladı.

Kamudan ihraçlara, açığa almalara ve her türlü OHAL uygulamasına karşı üç koldan başlatılan yürüyüşün ardından Ankara’da “İşimiz geleceğimiz için direniyoruz” diyerek miting gerçekleştirmek isteyen KESK’in Kolej Meydanı’ndaki mitingi bir gün kala Ankara Valiliği tarafından yasaklandı.

Bunun üzerine KESK MYK toplanarak bir basın toplantısı gerçekleştirdi ve yasaklarla kamu emekçilerinin haklı, meşru ve fiili mücadelesinin engellenemeyeceği ifade edildi. Miting programı da Sakarya Caddesi’nde kitlesel basın açıklaması olarak düzenlendi.

Ancak polis sabahın erken saatlerinde Kızılay’dan Kolej’e kadar olan bölgede özellikle de KESK’e bağlı sendikaların önünde konuşlandı.

"DARBENİN LESİNİ EMEKÇİLERE YÜKLEYEMEZSİNİZ"

KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse ise 1 Eylül Dünya Barış Günü’nün, 10 Ekim anmasının ve KESK mitinginin yasaklanmasına tepki göstererek “Anlaşıldı ki Türkiye’deki bütün mitingler güvenlik gerekçesiyle yasaklanacak. Devletin görevi mücadelemizi engellemek değildir. Güvenliği sağlamaktır. Darbenin sorularını yanıtlamadan kamu emekçilerine baskı yapamazsınız. Geri adım atın. Demokrasi varsa emek hareketi vardır. Bu gidişata yüksek sesle ve eylemle karşı çıkıyoruz. OHAL kalksın. KHK’ler geri çekilsin. Parlamento görevini yapsın. Darbenin ihalesini bize yükleyemezsiniz” dedi.

Köse sözlerine şöyle devam etti:

"15 temmuz'la ilgili gerçekleri biz söylemeye devam edeceğiz. Meclisteki komisyon inceliyor, şu an ortada sorular var. Hükümetin ve komisyonun görevi bu soruları açıklamak.

Açıklayın, başarılı olsaydı Cumhurbaşkanı, Başbakan kim olacaktı? Belediye Başkanlıklarına kim atanacaktı. Derhal açıklayın çünkü bu bilgiler sizde var! Cumhurbaşkanı eniştesinden mi öğrendi? Ordunun komuta kademelerinin bazı unsurları tarafından önceden görülerek manipüle edilmiş mi? Adil Öksüz kim? Derhal açıklayın. Bunları açıklamadan kamu emekçilerinin ensesinde boza pişiremezsiniz.

"KHK'LER GERİ ÇEKİLSİN"

Emek hareketi demokrasinin sınırlarını genişlettiği ölçüde kendisini genişletebilir. KESK olarak bu gidişata yüksek sesle itiraz ediyoruz. Derhal ILO şartlarına ve uluslararası sözleşmelere uyun, hukuksuz uygulamalarınızdan vazgeçin. Sendikal eylemlerinden dolayı açığa alınan arkadaşlarımızı derhal görevlerine geri alın! Sendikal eylemler haktır, imza da attırsanız, ne yaparsanız yapın bizi bu mücadeleden geri adım attıramazsınız.

KHK'lar geri çekilsin. Parlamento KHK'ları onaylamak yerine dönsün ve görevini yapsın. KHK'ları bizim sırtımıza yükleyemezsiniz. Emek ve Demokrasi Güçleri ile birleşerek tek bir kişiyi dahi feda etmeksizin adım adım size karşı mücadele edeceğiz."

Miting yasağına bir tepki de Sivas'tan

KESK'ten Ankara'da miting yasağına sert tepki

Ankara'da KESK mitinginin yasaklanmasına Şanlıurfa'da tepki

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr