Hakkari ve Şırnak’ın il olmaktan çıkarılarak Yüksekova ve Cizre’nin il yapılmasına ilişkin yasa tasarısının TBMM’ye sunulmasına tepkiler sürüyor. Bu kararın güvenlik konseptiyle alınmış siyasi bir karar  olduğunu söyleyen Cizre Belediye Başkanı Kadir Konur,  halkın öncelikli beklentisinin barış olduğunu vurguladı. HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan ise güvenlikçi konseptle hem Hakkari hem de Yüksekova halkının cezalandırılmak istendiğini belirterek, halkın öncelikli sorununun demokrasi ve özgürlük olduğunu söyledi.  

Konur: Şırnak’ı haritadan silip Cizre’yi il yapmak ahlaki değil

Cizre Belediye Başkanı Kadir Konur,  “Cizre tarihiyle kültürüyle kadim bir kenttir ve medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Tarihi milattan önceye uzanan Cizre il olmayı hak ediyor ancak Şırnak’ın yıkımı üzerinden, Şırnak’ı haritadan silerek, adını bile değiştirirek bunun yapılmasını doğru bulmuyoruz. Bu ahlaki bir durum değildir. Şırnak ve bütün ilçeleri yıkımdan geçirildi. Güvenlikçi politikalarla, başka hesaplarla alınan bu kararın tamamen siyasi olduğu düşünüyoruz. Cizre’nin il yapılması güvenlik konseptinin bir sonucudur. Cizre’de büyük acılar yaşandı. Çok insanımız yaşamını yitirdi, ilçe yakıldı, yıkıldı. Bütün bu olumsuzlara rağmen yaraları sarmaya hayatı normala döndürmeye çalışıyoruz. Dayanışma için kampanyalar var ama Cizre’de ve bölgede bu kampanyalar engelleniyor. Türkiye’de OHAL varsa bilin ki burada sıkıyönetim yaşanıyor.  Halkın nefes almasına hayatın normale dönmesine izin versinler. Halkımızın ve bizim tek isteğimiz bir an önce bu şiddet sarmalından, savaş konseptinden çıkılması. Barış, çözüm ve müzakere sürecine geri dönülmesi. Yaşananlardan herkes ders çıkarmalı. Halkın bekletisi barıştır” dedi.

Zeydan: hem Hakkari’yi hem Yüksekova’yı cezalandırıyorlar

HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, “Asker ve polis gücünü daha fazla arttırmaya yönelik güvenlikçi bir karar. İl yaparak, Yüksekova ve Cizre halkının yaşam standartlarını, refah düzeyini arttırmaya yönelik bir yaklaşım değil. 7 Haziran seçimlerinde halkın çok yüksek oranda HDP’ye oy vermesinin ardından halkın baskı altında oy verdiğini savunan AKP’liler 1 Kasım’da  sandıkların başına polis koydu ama sonuç değişmedi. Asker ve polis gücünün arttırılmasıyla halkı biat ettirmeye yönelik bir yaklaşımı var. Aksi olsa Yüksekova ve Cizre’de ablukada halkın evini barkını yerle bir etmezlerdi. Halkımızın öncelikli sorunu demokrasi ve özgür yaşam koşullarının sağlanmasıdır. Özgürlükçü, çoğulcu, eşit bir anayasa içinde özgürce yaşamak halkımızın ortak isteği. Bu kararla hem Hakkari hem de Yüksekova cezalandırılmak isteniyor. Yüksekova, İran ve Irak yolu üzerinde ticarete elverişli, ayrıca tarım arazileri mevcut. Halkımızın geçimini sağlayabiliyor. Hakkari’de ise böyle bir durum yok. 80 yıldır il olmasının avantajları var. Şimdi bunu ellerinden alacaklar. Hem hakkari kent merkezindeki memurlar hem Hakkari halkı mağdur olacak” dedi.

'HAKKARİ GÖÇ EDER'

Hakkari'nin il satatüsünden çıkarılmasını protesto eden esnaf bugün kepenk açmadı.
Hakkari'nin il statüsünden çıkarılıp, yerine Yüksekova'nın il olması yasa tararısının Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulmasına tepki gösteren esnaf bugün kepenk açmadı. Nöbetçi fırın ve eczanelerin dışında tüm iş yerlerinin kapalı olduğu kentte, vatandaşlar sosyal medya üzerinden de 'Hakkarime dokunmayın' adı altında kampanya başlattı. Hakkari'de doğup büyüyen esnaf Ahmet Onay, tarihi geçmişe sahip olan Hakkari'nin, halka danışılmadan ilçeye dönüştürülmesinin haksızlık olduğunu söyledi.

İlçe olan Hakkari'de hayatın durma noktasına geleceğini ve birçok vatandaşın göç edeceğini savunan Onay şöyle dedi:

"Hakkari 1990'lara kadar hayvancılıkla geçimini sağlıyordu. Bu tarihten sonra güvenlik nedeniyle köylerin boşaltılması sonrası 2 milyon olan küçükbaş hayvan sayısı 600- 700 bine düştü ve ekonomi yok oldu. Şimdi Hakkari Yüksekova'ya taşınıyor. Şu anda Hakkari'nin ekonomisi kamu çalışanlarının maaşları üzerine dönüyor. Bu kamu çalışanları giderse ekonomi tam biter. Burası mağdur olacak. Buranın insanı göç edecek. Bu yanlış bir hesaptır. Yükeskova il yapılsın. Ancak Hakkari de ilçe olmasın. Burası başka partiye oy vermiş diye bu yapılmamalı."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr