TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Cezaevi Alt Komisyonu geçen cuma günü Eskişehir Cezaevi’nde incelemelerde bulundu. İncelemelere ilişkin bilgi veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “kapasite üstü mahkum barınıyor, keyfi kitap sınırlaması yapılıyor, sevk sorunlu, 7 aydır çocuğunu göremeyen kadın mahkum, 4 yıldır çocuğunu bir kez gören hükümlü var, muayeneler kelepçeyle gerçekleşiyor, ilk girişte çıplak arama yapılıyor” bilgilerini verdi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna bağlı kurulan Cezaevi Alt Komisyonu geçen cuma AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner başkanlığında AKP Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’dan oluşan heyetle Eskişehir Cezaevi’nde incelemelerde bulundu.

CHP’li Ağbaba incelemelere ilişkin bilgi verdi. FETÖ’den tutuklu kimseyle görüşülmediğini söyleyen Ağbaba, tek muhalefet milletvekili olduğu için taleplerinin kabul edilmediğini belirtti. Cezaevinde 19 LGBTİ’li mahkumun bulunduğunu söyleyen Ağbaba, bu mahkumların sorunlarına ilişkin olarak, “‘Erkek mahkumlar eşcinseliz diyerek bizim koğuşumuza geliyor ve bizi taciz ediyorlar’ şikayetini ilettiler. Başka mahkumlarla görüştürülmüyorlar. Kadınlara iç çamaşırı sınırı var. Eskiden örgü örüp, geçimlerini sağlayabiliyormuş ama şimdi tığ ve ip vermiyorlar. Cezaevi dışından gelen malzemeler verilmiyor. Kelepçeyle muayene olduklarını belirtiyorlar” dedi.

‘Yasak savma gibi’

Ağbaba, cezaevi ziyaretine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Eskişehir Cezaevi niye seçildi anlayabilmiş değiliz, en az şikayetin olduğu cezaevi burası. Yasak savma gibi bir uygulama. Oraya gittik, görüşülmesi gereken kimseyle görüşülmedi. FETÖ’den tutuklu kimseyle görüşülmedi. Çocuk katiline, tacizciye, PKK’lı mahkuma girdik, o cezaevinde FETÖ’den tutuklanıp daha sonra tahliye olanlar da vardı, hepsini potansiyel suçlu olarak görmemek lazım. Bir yasak savma olarak görmek lazım. ‘Bir cezaevine gittik’ demek için gittiler.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr