Edirne'de restorasyonu tamamlanan Fatih Sultan Mehmet'in vezirlerinden Sarıca Paşa'nın yaptırdığı 559 yıllık cami, kılınan ilk Cuma namazının ardından ibadete açıldı. 2'nci Viyana kuşatmasında başarısız olduğu gerekçesiyle idam edilen Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın cami haziresinde bulunan mezarına hemşerileri köyünden getirilen toprağı döktü.

Fatih Sultan Mehmet'in vezirlerinden Sarıca Paşa'nın 1458 yılında yaptırdığı Sarıca Paşa Camii'nde Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon tamamlandı. Cami bugün kılınan ilk Cuma namazının ardından yeniden ibadete açıldı. 2'nci Viyana kuşatmasında başarısız olması yüzünden idam ettirilen Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın kesik başının bulunduğu Edirne Sarıcapaşa Cami'ndeki mezara, hemşerileri tarafından memleketi Mustafa Paşa Köyü'nden getirilen toprak döküldü.

Camiinin açılışına katılan Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı ve beraberindeki heyet, getirdikleri toprağı paşanın mezarına döktü. Tarihi açıdan halk arasında Merzifonlu Kara Mustafa Paşa olarak bilinen Osmanlı devlet adamının kendileri için çok önemli olduğunu dile getiren Kargı, "Burasının bizim için önemi ilçemizin kıymetli şahsiyeti, Osmanlı'nın en kudretli sadrazamlarından biri olan Kara Mustafa Paşa'nın Viyana kuşatmasının sonrası başı vurulduktan sonra başının buraya defnedilmiş olması. Caminin restorasyonu bittikten sonra kendi köyünden buraya toprak getirmeye niyet etmiştim. Gelirken de yalnız gelmedik. İlçenin tüm temsilcileriyle birlikte buraya geldik. Çünkü bu değerler bizim ortak değerlerimiz. Restorasyonda emeği geçen tüm kurumlara teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr