Sanayinin sorunlarını araştıran Makina Mühendisleri Odası (MMO), ilk çeyrekteki yüzde 5 büyümenin sürdürülebilmesinin kolay olmadığına dikkat çekti. Oda, sıçramada referanduma gidişte kamu harcamalarındaki hızlı artış ile vergilerdeki indirimin temel etken olduğunu belirtti.İstihdamla büyüme arasında da tutarsızlık olduğunu kaydeden MMO, bu durumun büyüme verilerinin “düşük kalitesini” gösterdiğini bildirdi. Oda, krizin eşiğine gelen ekonominin “yabancı fon” girişiyle toparladığını aktardı. Araştırmada yer alan değerlendirmeler özetle şöyle:

* Arkasında bütçe açığı, batık kredi riski, cari açık büyümesi, kemikleşen işsizlik ve çift haneli enflasyon gibi sorunlar biriktirse de, ekonomi, 2017 ilk çeyrekte yüzde 5 büyüdü.

* Krizi savuşturmak ve bir büyüme ivmesi yakalamak, kamunun ekonomiye artan müdahalesi ve bütçe açığını göze almasıyla gerçekleşti. Hazine daha fazla borçlandı.

* Sanayinin büyüme eğrisi ile sanayi istihdamı eğrisinin hiç çakışmaması, yine büyüme verilerinin kalitesini sorgulanır kılıyor.

İndirimler işe yaramadı

Artan indirim kampanyalarına rağmen Türkiye genelinde konut satışları mayısta geçen yılın aynı ayına göre sadece yüzde 1.5 artarak 116 bin 558 adet oldu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre yılın ilk 5 ayında yabancılara yapılan konut satışı ise yüzde 2 düşüşle 7 bin 669 adede geriledi. Mayısta ipotekli satış olarak nitelendirilen konut kredili satışlar yaklaşık yüzde 17.8 artışla 41 bin 738 adet olarak gerçekleşti. Toplam konut satışları ocak-mayıs döneminde yüzde 6 artışla 556 bin 784 oldu. Yılın ilk beş ayında ipotekli konut satışları yüzde 28 artışla 210 bin 165 adet olarak gerçekleşti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr