Süper Lig’de derbi heyecanı nefes kesti. Ülker Stadyumu’nda oynanan Fenerbahçe – Galatasaray derbisini sarı-lacivertliler 2-0 kazandı. Robin van Persie iki gol birden atarak derbinin kahramanı oldu. Lige kötü başlayan sarı-lacivertliler üst üste 4. galibiyetini aldı ve iyi gidişini sürdürdü.

Kötü ve etkisiz bir oyun ortaya koyan Galatasaray 20 puanda kaldı. Advocaat’ın takımı ise 21 puana yükseldi.

SERDAR AZİZ İLK KEZ…

Fenerbahçe ile Galatasaray, Spor Toto Süper Lig’de 384’üncü randevuya çıktı. Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi’nde oynanan maçta FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır düdük çaldı. Fenerbahçe derbi mücadelede zorunlu olarak 3 değişikliğe gitti. Her iki takım taraftarları stadı doldurarak takımlarına destek oldu. Sarı-kırmızılı futbolcu Serdar Aziz ise Fenerbahçe derbisi ile Süper Lig’deki ilk maçına çıktı.

FENERBAHÇE EKSİK ÇIKTI

Fenerbahçe derbi mücadeleye Mehmet Topal, Lens ve Ozan Tufan’dan yoksun çıktı.
Spor Toto Süper Lig’de geçtiğimiz hafta Akhisar Belediyespor maçında gördüğü sarı kart sonuncunda cezalı duruma düşen Mehmet Topal, Hollanda Milli Takımı’nın Belçika ile geçen hafta oynadığı maçta sakatlanan Lens ve sarı-lacivertli ekibin genç oyuncularından Ozan Tufan, sakatlığını tam olarak atlatamadığı için görev alamayan isimler oldu.

TIF CHAHECHOUHE YEDEK, SOW VE NEUSTADER İLK 11’DE

Fenerbahçe Teknik Direktörü Dick Advocaat, Faslı oyuncu Aatif Chahechouhe’yu 2 hafta sonra yedek soyundu. Sarı-lacivertli ekipte Sow 4, Neustader ise 7 maç sonra Spor Toto Süper Lig’de ilk 11’de forma şansı buldu. Ligin 6’ncı haftasında Osmanlıspor ile oynanan maçta ilk 11’de görev alan Sow, Lens’in sakatlığından dolayı forma buldu. Neustader ise en son ligin 3’üncü haftasında oynanan Bursaspor maçında ilk 11’de sahaya çıkmıştı. Neustader, Mehmet Topal’ın cezalı olmasından dolayı ilk 11’e dahil edildi.

ALPER POTUK SÜPER LİG’DE 200’ÜNCÜ MAÇINA ÇIKTI

Fenerbahçeli futbolcu Alper Potuk, Spor Toto Süper Lig’de 200’üncü maçına Galatasaray derbisi ile çıktı. Süper Lig’de ilk kez 2009 yılında forma giyen Alper, ikinci dalyasını derbi maçta yaptı.

GALATASARAY’DA SELÇUK, SEMİH VE PODOLSKİ YEDEK

Galatasaray Teknik Direktörü Riekerink, Selçuk, Semih ve Podolski’yi derbi öaçta yedek soyundurdu. Gribal enfeksiyonu bulunan Selçuk İnan yerini Nigel de Jong’a, Semih Kaya, Serdar Aziz’e, Podolski ise yerine Sinan Gümüş 11’de yer aldı.

Öte yandan Semih Kaya’nın yerinde ilk 11’de görev alan Serdar Aziz, Fenerbahçe derbisi ile Süper Lig’deki ilk maçına çıktı.

KADIKÖY’DE BOŞ YER YOK

Spor Toto Süper Lig’in 11’inci haftasında Fenerbahçe’nin ev sahipliğinde oynana derbi maça yoğun ilgi gösterildi. Fenerbahçeli taraftarlar Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi’ni tamamiyle doldurdu. Galatasaraylı taraftarlar da derbi maçta kendileri için ayrılan yerleri doldurdu ve yaptıkları tezahüratlar ile takımlarına destek oldular.

YERLİ VE YABANCI BASINDAN DERBİ İLGİSİ

Fenerbahçe ile Galatasaray maçına basın mensuplarının ilgisi yüksek oldu. Maçta yerli basın mensuplarının dışında Çin, Norveç, Hollanda, İtalya ve Avusturya’dan da medya mensupları yer aldı.

Maça daha coşkulu başlayan taraf sarı-lacivertliler olsa da mücadele kısa sürede dengelendi. Galatasaray ayağa paslarla oyunu kontrolünde tutmaya çalısa da topu ileriye taşımada büyük sıkıntılar yaşadı. İlk yarıdaki kritik pozisyonların hepsinde sarı-lacivertlilerin imzası vardı.
8. dakikada Volkan Şen, kendini ceza sahası içinde golle burun buruna buldu. Hakan Balta çok kritik bir kademe yaparak şutun filelere gitmesine engel oldu.

Zaman zaman gerilen ortam, Çakır’ın sağlam otoritesi sayesinde alevlenmedi. İlk yarıda 3 Galatasaray’a, 2 Fenerbahçe’ye sarı kart çıktı. İlk 45 dakikada pozisyon kıtlığı dikkat çekti. Hücum anlamında ise Advocaat’ın ekibi bir adım öndeydi.

VAN PERSIE FİTİLİ ATEŞLEDİ

Pozisyon kıtlı arasında geçen ilk yarıda Fenerbahçe’nin yıldızı Robin van Persie çıktı sahneye. Alper Potuk’un ortasıyla sağ ayağı ile düzgün bir vuruş yapan Hollandalı, Fernando Muslera’yı çaresiz bıraktı: 1-0. İlk yarı 1-0 ev sahibi takımın üstünlüğüyle geçildi.

RIEKERINK’TEN YASİN HAMLESİ

Galatasaray’da teknik direktör Jan Olde Riekerink, ikinci yarıda etkisiz Sinan Gümüş yerine Yasin Öztekin tercihini yaptı. Yasin Öztekin, Başakşehir maçındaki hareketleri neticesinde kadro dışı kalmasının ardından ilk defa sahadaydı. Sarı-kırmızılılar ikinci yarıda Fenerbahçe kalesine daha yakın olmanın yollarını aradı. İlk yarıya nazaran rakip kalede daha etkili olmaya çalışan bir Galatasaray izledik. Bruma’nın daha hareketli oluşu dikkat çekti.

SNEIJDER YOKLARI OYNADI

Galatasaray adına hayal kırıklığı yaratan isimlerin başında Wesley Sneijder geldi. Oyun kuramayan, hatalı paslar yapan Hollandalı agresif tavırlarıyla da dikkat çekti. Sneijder, 68. dakikada yerini Lukas Podolski’ye bıraktı.

VAN PERSIE FİŞİ ÇEKTİ

İkinci yarıda Galatasaray’dan daha iyi bir mücadele ortaya koyan Fenerbahçe, 78. dakikada Josef de Souza’nın müthiş azmiyle penaltı kazandı. Serdar Aziz’i presle hataya zorlayan Josef de Souza, deneyimli savunmacının hamlesiyle yerde kaldı. Çakır düşünmeden beyaz noktayı gösterdi. Topun başına geçen van Persie kendisinin ve takımının ikinci golünü attı: 2-0. Fenerbahçe bu skorla rahatladı ve 3 puanı cebine koydu.

Sarı Kanarya bir sonraki hafta Rizespor deplasmanına gidecek. Galatasaray ise evinde Bursaspor’u konuk edecek.

MAÇTAN ÖNEMLİ DAKİKALAR

85. dakikada Emenike ile Aatif oyuna girerken; Van Persie ile Volkan Şen oyundan alındı.
GOL! Fenerbahçe 78. dakikada Robin van Persie’nin penaltısıyla skoru 2-0’a getirdi!
PENALTI! 76. dakikada Serdar Aziz’in Souza’ya yaptığı hareket sonrasında penaltı kararı çıktı!
73. dakikada De Jong’un Alper’e yaptığı hareket sonrasında Cüneyt Çakır sarı kartını çıkardı.
Kadıköy’de derbiyi 44,754 biletli taraftar seyrediyor.
71. dakikada Cavanda oyuna girer girmez sarı kart gördü.
70. dakikada Eren Derdiyok sakatlanarak oyundan alındı. Yerine Cavanda girdi.
66. dakikada Sneijder’in yerine Lukas Podolski oyuna dahil oluyor. Galatasaray’da kaptanlık Hakan Balta’ya geçti.
Galatasaray ikinci yarıya Yasin Öztekin’i alarak başladı. Sarı kartı olan Sinan kenara geldi.
GOL! Fenerbahçe 45. dakikada Robin van Persie’nin golüyle 1-0 öne geçti!
42. dakikada Tolga Ciğerci, Alper Potuk’un hızlı koşunu faulle durdurunca sarı kart gördü.
37. dakikada Eren Derdiyok’a faul yapan Skrtel sarı kart gördü
29. dakikada Ceza sahasına girmek üzere olan Alper’e faul yapan Carole sarı kart gördü.
24. dakikada Bruma’ya faul yapan Fenerbahçeli Robin van Persie sarı kart gördü.
16. dakikada Galatasaraylı Sinan Gümüş sarı kart gördü.
7. dakikada Sow’un ortasında Volkan Şen bomboş pozisyonda topla buluştu ancak savunma vuruş izni vermedi! Korner…

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr