Bursa’daki İznik Gölü’nde balık ölümleri bitmiyor. Eski DOĞADER Bursa Şubesi Başkanı Murat Demir, “İznik gölündeki toplu balık ölümlerini hatalı avcılığa bağlamak yanlış. Göl, sanayi, tarım ve turizm baskısı altında. Acil eylem planı yapılmalı. Gölde koruma /kullanma dengesi yok edildi. Sadece kullanma var. Denetlenmesi gereken bir tarımsal ilaçlama mevcut. Sanayi aşırı miktarda su çekiyor. Orhangazi ilçesinin turizm baskısı da ortada. İznik Gölü Yönetim Planı devreye sokulmalı” dedi.

Kuşların yaşam alanı

Gölün kuş göçlerinin önemli rotalarından biri olduğunu vurgulayan Demir, “İznik belediyesi, doğaseverlerin kuşların daha sağlıklı barınabilmeleri için korunması gerekli sazlığı doldurarak park yapma niyetindeydi. Bunu engelledik. Tepkiler üzerine projeden vazgeçildi ama kış ortasında sazlık yangını çıktı. Belediye sazlığın yerine her an park yapabilir. İznik gölünü besleyen en önemli damarlardan biri Sölöz deresidir. DSİ buraya bir baraj planladı. Bu baraj yapılırsa göl beslenemez. Sanayinin çektiği aşırı su var. Göle su girişi barajla birlikte azalır, İznik Gölü için ölüm fermanlarından biri olur” diye konuştu.

Baraj istemiyoruz

İznik gölünde toplu balık ölümleri her mevsim görülmeye başlanırken DSİ, “Sölöz Barajı ve Sulaması, HES,İçmesuyu Tesisleri, Kırma- eleme-Yıkama Tesisleri, Beton Santralı” projesini uygulamaya sokmaya çalışıyor. DSİ’nin bu amaçla geçen hafta düzenlediği düzenlediği “ÇED Halkın Katılımı” toplantısını Sölözlüler engelledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr