İtalya’da bir grup savaş karşıtı aktivist, Avrupa Birliği’nin Suriye’ye karşı yaptırımlarını yenilenmemesi için bir komite kurdu.

Komite, Mayıs sonunda Suriye karşıtı yaptırımları ele alacak olan Avrupa Konseyi’nin böyle bir karar almaması talebiyle bir kampanya başlattı. Suriye’deki Katolik inanç gruplarından temsilcilerin kaleme aldığı ve kamuoyunun imzasına açılan dilekçeyle, yalnızca İtalya’da değil, kıtanın genelinde ve başka ülkelerde AB hükümetlerine basınç uygulanması hedefleniyor.

Dijital ortamda imzaya açılan dilekçede, beş yıldır yüz binlerce insanın ölümüne ve milyonlarcasının yurdundan olmasına neden olan savaşa vurgu yapılırken, Avrupa Birliği tarafından “rejim karşıtı yaptırımlar” adı altında Suriye’ye ticari, mali ve benzeri konularda uygulanan ambargoya dikkat çekiliyor.

“AB’nin Suriye yaptırımlarına son verilsin” başlıklı kampanya, söz konusu yaptırımların halihazırda savaşla harap olmuş Suriye toplumunu açlık, sefalet ve salgın hastalıklara da maruz bıraktığına vurgu yapılıyor. İmzacılar, uluslararası alanda sürmekte olan barış girişimlerini desteklerken, Suriye halkının gündelik yaşamını etkileyen yaptırımlara derhal son verilmesi için somut adımlar atılması talebini öne çıkarıyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr