İsviçre makamları, şikayete konu olan sözlerin, İsviçre’de ifade özgürlüğü ile korunduğunu bildirdi.

Federal Adalet Bürosu sözcüsü, yabancı ülke savcılarının kovuşturma isteklerine, ancak İsviçre’de de suç sayılan bir eylem söz konusuysa yardımcı olduklarını söyledi.

Sözcü, “Eğer bir hükümet üyesi hakkında benzer bir eleştiri siyasi bir tartışma bağlamında İsviçre’de yapılsaydı, özgür düşüncenin ifadesi olarak hoşgörüyle karşılanırdı” dedi.

SOSYAL MEDYADAKİ İFADELERİ NEDENİYLE

Sözcü, kovuşturulması istenen kişinin kimliğini açıklamadı. Ancak olayın kısmen sosyal medyadaki ifadelerden kaynaklandığı biliniyor.

Türkiye’nin benzer üç ayrı talebi daha olduğunu söyleyen sözcü, bunların kendi koşulları içinde değerlendirileceklerini belirtti.

İsviçre hükümeti geçen hafta, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Zürih’te yapmak istediği toplantının, yerel makamların itirazına rağmen, yasaklanması için bir neden olmadığını söylemişti. Ancak toplantı, uygun mekan bulunamadığı gerekçesiyle daha sonra iptal edildi.

İsviçre’nin resmi istatistiklerine göre ülkede 68,000 kadar Türk yaşıyor. Ancak Türk büyükelçiliğinin internet sitesinde İsviçre’de yaşayan 130,000 Türk bulunduğu belirtiliyor.

İsviçre’nin toplam 8.3 milyon nüfusunun dörtte biri yabancılardan oluşuyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr