Başkanlık koltuğuna oturmasına sayılı gün kalan Donald Trump, galip çıktığı ABD başkanlık seçimlerine Rus bilgisayar korsanlarının müdahale ettiği yönündeki istihbarat raporlarının doğruluğunu sorgulayacağını açıkladı. Yılbaşı gecesi Palm Beach’teki evinde gazetecilere demeç veren Trump, Amerikan istihbarat servislerinin 2003’teki işgal öncesi Irak lideri Saddam Hüseyin’e dair raporlarını hatırlattı.

Irak’ta yanıldılar

İstihbarat servislerinin 2003’te “Irak’ın kitlesel imha silahları var” dediğine işaret eden Trump, “Bir felaketti, yanıldılar” dedi. “Bu kez emin olmalarını istiyorum” ifadesini kullandı. İstihbarat kurumlarının yöneticileriyle gelecek hafta bir araya gelerek konuyu görüşeceğini ekledi.

Bilgisayar korsanlığı hakkında çok şey bildiğini, kanıtlanmasının zor olduğunu söyleyen Trump, “Önemli bir şey iletmeniz gerekiyorsa, eski usülle kâğıda yazıp kuryeyle göndermelisiniz. Hiçbir bilgisayar güvenli değil” dedi. 8 yıllık görevine vedaya hazırlanan ABD Başkanı Barack Obama, Moskova’nın seçimleri etkilemek için Demokrat Parti yazışmalarına siber saldırı düzenlediği iddialarına karşılık olarak geçen hafta 35 Rus diplomatı ülkeden sınır dışı etme kararı almıştı.

‘Obama’nın tepkisi orantısız’

Rusya ise misilleme yerine Trump’ın başkan olmasını bekleme yönüne gitmişti. Rusya lideri Vladimir Putin’in bu adımı, Trump tarafından “zeki olduğunu biliyordum” diyerek memnuniyetle karşılanmıştı. Trump döneminde Washington-Moskova hattında daha ılımlı bir havanın yakalanabileceği yorumları dikkat çekiyor. ABC kanalındaki This Week programına katılan müstakbel Beyaz Saray basın sözcüsü Sean Spicer, Obama’nın Rusya’yı orantısız cezalandırmış olabileceğini savundu.

2015’te ABD hükümeti çalışanlarının kayıtlarını ele geçiren Çin’e resmi bir tepki verilmediğini hatırlatan Spices, “Burada siyasi intikam mı alınıyor yoksa diplomatik yanıt mı veriliyor diye sorulmalı” dedi. Bu arada ABD’nin sınır dışı ettiği 35 diplomat ve ailelerini taşıyan özel uçak dün erken saatlerde Moskova’ya ulaştı.

ABD ordusundan Baltık operasyonu

Batı ile Rusya arasında gerilim sürerken ABD, sınırlarından binlerce kilometre uzaklıktaki Baltık ülkelerine ‘Özel Kuvvetleri’nden onlarca askeri konuşlandırdı. New York Times’ın haberine göre Letonya, Litvanya ve Estonya’da görevli ABD askerlerinin görevi hem bu ülkelerin ordularının “talimini ve azmini” güçlendirmek, hem de Moskova’nın eski Sovyet Cumhuriyetlerini “istikrarsızlaştırma girişimlerini” tespit etmek. Pentagon’un Özel Kuvvetler Komutanı General Raymond Thomas, Baltık ülkeleri için “Rusya’dan ölümüne korkuyorlar. Bu konuda çok açıklar. Liderliğimize muhtaçlar” diyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr