Britanya dışişleri bakanlığı, terör tehdidi altındaki ülkeleri sıralandırdığı bir harita yayınladı. Haritada ülkelerdeki tehditler dört farklı derece ve renkle ifade edilmiş. Bu dereceler koyudan açığa ‘yüksek risk’, ‘genel risk’, ‘öncelikli risk’ ve ‘düşük risk’.

The Telegraph gazetesinde yer alan habere göre, Türkiye ile birlikte Arap baharının etkisindeki Ortadoğu ülkelerinin tamamı, Avrupa ülkelerinden Britanya, Fransa ve İspanya’nın yanısıra Rusya da yüksek terörizm tehdidi altında. Ancak Belçika dünkü saldırıların etkisiyle listede daha üst sırada.



Haritaya göre dünyanın terör tehlikesi en az ülkeleri listesi beklenenin aksine ‘az gelişmiş’ kategorisinde sayılabilecek ülkelerden oluşuyor. Türkmenistan, Moğolistan, Sahraaltı Afrika, Kamboçya, Papua Yeni Gine, Guyana, Kuzey Kore, Surinam, Ekvador, Bolivya, Bhutan, Uruguay, Karayip ülkeleri ve Meksika bunlardan bazıları. Güvenli ülkeler arasında yer alan ‘gelişmiş’ ülkelerden bazıları ise Japonya, İzlanda, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, İsviçre, Yeni Zelanda, Güney Kore ve Katar.

‘Toplu taşımadan uzak durun’

Britanya dışişlerinin internet sitesinde şöyle dendi: “Yüksek bir terör tehdidi söz konusu. Saldırılar ayrım gözetmeyen nitelikte, toplu taşım araçlarında ya da aktarma noktalarında, ya da yabancılar tarafından sıklıkla kullanılan diğer yerlerde olabilir. Brüksel AB ve NATO merkezlerini barındırmasından dolayı kritik noktalarda çok sayıda uluslar arası kurum ve elçilik barındırıyor.”

Dünkü saldırıların ardından internet sitesi şunları yazdı: “Bekçika’nın tehdit seviyesi ‘4’ ki bu ‘ciddi ve yakın tehlike’ anlamına geliyor. Dikkatli ve uyanık olun, kalabalık yerlerden uzak durun ve şimdilik toplu taşımadan uzak durun”

Yüksek tehlike derecesine sahip diğer ülkelerden biri de geçen yıl Paris’te düzenlenen saldırılarda 130 insanın öldüğü Fransa.

Yüksek terör tehlikesi altındaki ülkelerin alfabetik listesi aşağıdaki gibi. Türkiye de listede sırada yer alıyor.

Yüksek tehlike derecesine sahip diğer ülkelerden biri de geçen yıl Paris’te düzenlenen saldırılarda 130 insanın öldüğü Fransa.

TÜRKİYE: 27. SIRADA

Economics and Peace, 2015 Global terörizm endeksine göre ise, Türkiye, terör riskinin en fazla olduğu ülkeler listesinde 27. sırada bulunuyor.

Yüksek terör tehlikesi altındaki ülkelerin alfabetik listesi aşağıdaki gibi. Türkiye de listede sırada yer alıyor.

İşte like altındaki ülkeler:

Afganistan - Almanya - Avustralya - BAE - Bahreyn - Bangladeş - Batı Sahra - Belçika - Cezayir - Çad - Endonezya - Etiyopya - Fas - Fildişi Sahili - Filipinler - Filistin - Fransa - Hindistan - Irak - İspanya - İsrail - Kamerun - Kenya - Kolombiya - Libya - Lübnan - Malezya - Mali - Mısır - Moritanya - Myanmar - Nijer - Nijerya - Pakistan - Rusya - Somali - Suriye - Suudi Arabistan - Tayland - Tunus-Türkiye - Ürdün - Yemen

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr