AKP’nin ilettiği başkanlık sistemini öngören anayasa değişikliği teklifini inceleyen MHP, cumhurbaşkanının yargılanması için Meclis’te aranması gereken 413 milletvekili oy nisabını yüksek buldu. MHP, cumhurbaşkanının yargılanması için bu oranın mevcut milletvekili sayısının 5’te 3’ünün olmasını talep edecek. Buna göre, cumhurbaşkanının yargılanması için 330 milletvekilinin oyu yeterli olacak.

MHP'de dört vekil engeli: Başkancı Reis rejimine izin vermeyeceğiz

AKP’nin MHP’ye ilettiği anayasa değişikliği teklif metni ve MHP’nin itirazları da ortaya çıkmaya başladı. Buna göre AKP, MHP’ye önce üç ayrı teklif değil, 10 bölümden oluşan 100 maddeye yakın bir teklif sundu. Edinilen bilgiye göre, MHP, teklifteki devletin niteliklerini düzenleyen ve “kırmızı çizgisi” olarak kabul ettiği ilk 4 madde ile resmi dilin Türkçe olması hükmünü içeren 42., Türk vatandaşlığı hükmünü içeren 66. maddelerin aynen korunduğunu gördü. Bu nedenle de 10 bölümden biri olan “hükümet sistemine” ilişkin değişiklikler üzerine eğilmeye başladı.

Sayı yok

AKP’nin ilettiği teklife göre, Cumhurbaşkanı seçimi ile milletvekili seçimleri eşzamanlı olarak yapılacağından, Cumhurbaşkanlığı’na aday olanlar aynı zamanda milletvekili adayı olamayacak. Ayrıca teklif metninde “Cumhurbaşkanı’nın yardımcıları”na ilişkin herhangi bir sayı da belirtilmedi. Metinde sadece “yardımcıları” ifadesi yer aldı. Bu sayı “yardımcıları” ifadesiyle 2’den fazla da olabilecek. Yürütmeye ilişkin icrai yetkiler cumhurbaşkanına verildiğinde hukuki ve cezai sorumluluk devreye girecek. Mevcut düzenlemede başbakan ve bakanlar için Meclis yoluyla uygulanan “Yüce Divan” süreci uygulanabilecek. Cumhurbaşkanının yargılanması için Meclis’te aranması gereken 413 oy nisabını yüksek bulan MHP’nin 5’te 3 oranını önermesi de gündemde.

Karşılıklı fesih yetkisi

Teklife göre cumhurbaşkanının Meclis’i feshetme yetkisi olduğu gibi Meclis’in de cumhurbaşkanını görevden alma yetkisi karşılıklı olarak yer alıyor. Teklifte, Türkiye’nin geçmişinde sık sık başvurulan erken seçim sistem de zor bir uygulama olacak. MHP milletvekili Mehmet Parsak başkanlığındaki heyet, bugün teklifle ilgili çalışmalarını Devlet Bahçeli’ye sunacak. MHP’nin teklifle ilgili görüşlerinin ayrıca bugün yine AKP Genel Sekreteri Abdülhamit Gül’e iletmesi de bekleniyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr