Başika’da Türk üssünün bulunduğu bölgenin yakınlarında çok sayıda peşmerge birliğinin yanı sıra bir de Amerikan üssü bulunuyor. Amerikan üssünden Musul bölgesindeki IŞİD hedeflerine top atışı yapılıyor. Başika Dağı’nın tepesinden bakıldığında birkaç yüz metre ileride IŞİD bayrağı var. Dağın yamaçlarında Başika kasabası, birkaç kilometre ilerisinde ise IŞİD’den kurtarılmak istenen Musul var. Başika’da Türk askerinin bulunduğu üssün Irak askerleri tarafından sarıldığı iddiası üzerine dün üsse doğru yola çıktık. Başika Üssü yakınlarındaki peşmerge noktasında durdurulduğumuzda peşmerge yetkilileri üs bölgesine gidebilmek için yazılı izin gerektiğini belirterek geçişimize izin vermek istemedi. Bunun üzerine bir peşmerge yetkiliyle izin için yapılan görüşmelerin ardından yaklaşık 2.5 saat sonra Başika bölgesine girmemize izin verildi.

Ancak üç kilometre ilerideki Türk üssünün bulunduğu mevkiye gitmemize izin verilmedi. Başika tepesine vardığımızda çok sayıda irili ufaklı peşmerge birliğinin bölgede konuşlandığını gördük. Birlikler Musul ve Başika’ya bakan dağın yamaçlarında sıralanıyor. Dağın tepesinde ise büyük bir Amerikan üssü de var. Bu üssün çevresindeki geniş topraklar dikenli tellerle çevrili. Amerikan üssünden Musul’a doğru çok sayıda top atışı yapılıyor. Amerikan üssünün birkaç yüz metre ilerisinde ise Türk askerlerine ait olduğu belirtilen ileri üs noktası var. Oraya çok yaklaşamadan geçiyoruz. Bir süre sonra Başika’ya doğru bakan dağın üst noktasındayız. Yaklaşık 200 metre ilerimizde IŞİD bayrağı dalgalanıyor. Dağın yamaçlarında Başika kasabası, birkaç kilometre ilerisinde ise Musul var. Burada IŞİD ile peşmergeler arasında çatışmaların yaşandığı belirtiliyor. Burada birkaç Amerikan askeri görüyoruz. Hummer cipleriyle bölgede olan askerler arasında keskin nişancılar da var. Biksi ve Kanas keskin nişancı tüfekleriyle birkaç yüz metre ilerideki IŞİD bayrağını ateş edip indirmeye çalışıyorlar.

Mesrur Barzani bölgede

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani’nin oğlu ve bölgesel yönetiminin istihbarat örgütü başkanı olan Mesrur Barzani’nin de bölgede olduğu, peşmerge komutanlığında, peşmerge Bakanlığı yetkilileri ve Dohuk peşmerge komutanlarından biriyle toplantıda olduğu belirtiliyor

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr