ABD ve İngiliz basını, iki ülkeye yönelik uçuşlarda ‘elektronik cihazlara’ yasak getirilmesine gerekçe olarak El Kaide ve IŞİD’in oluşturduğu terör tehdidine işaret etti. Yasağa geniş yer ayıran İngiliz gazeteleri, iki ülkeye yönelik Türkiye de dahil bazı ülkelerden uçak yolculuklarında, kabinde akıllı telefon ve büyük elektronik cihaz bulundurulması yasağının terör saldırısı planlarına ilişkin istihbarata dayandığını belirtirken, baş şüpheli olarak El Kaide terör örgütü gösterildi.


“Financial Times”, Batılı istihbarat yetkililerin, yasağın, ileri teknolojik bomba yapımı konusunda uzman görülen El Kaide’nin Yemen’deki kolunun yarattığı tehditler nedeniyle alındığını söylediğini yazdı. “The Times” gazetesi ise “Yeni bomba korkusu laptoplara uçuş yasağı getirdi” başlığıyla hem IŞİD hem de El Kaide gibi terör örgütlerinin, hava taşımacılığına yönelik saldırı niyetine vurgu yaparak, bu niyetin hâlihazırda devam ettiğini bildirdi. ABD merkezli “ABC” kanalına konuşan ismi açıklanmayan bir yetkili terör örgütü IŞİD’in uzun süredir uçakların içine patlayıcı yerleştirmeye yönelik yolları araştırdığını aktardı.
Yasak yarın başlıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Geçici Sözcüsü Mark Toner, ABD’nin 8 ülkeden uçuşlarda boyutu cep telefonundan büyük cihazları yolcuların yanlarına almasını yasaklayan kararına ilişkin “Bu karar, belirtilen hava alanlarından güçlü terör tehditlerinin ticari uçaklara sızacağı tehlikesi sonucu alınmıştır” dedi. Kararın “büyük ölçüde” Ulaşım Güvenlik Yönetimi (TSA) ve İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) tarafından alındığını aktaran Toner, terör gruplarının saldırılar için yeni yöntemler aradığını söyledi. . Türkiye’nin de içinde bulunduğu 8 ülkeden ABD’ye ve İngiltere’ye yapılan uçuşlarda, yolcuların akıllı telefondan büyük elektronik cihazlarını kabine almama yasağının uygulaması yarın başlıyor. Öte yandan Türkiye ile İngiltere arasındaki uçuşlarda uygulanacak yasağı ilk havayolu şirketi EasyJet oldu. EasyJet,yasağın uygulanmasına dünden itibaren Türkiye ve Mısır’da başlandığını duyurdu.

Ticari rekabet’ iddiası

ABD’de yayımlanan “Washington Post” gazetesinin haberine göre, elektronik cihaz yasağının asıl nedeni uluslararası havayolu şirketleri arasındaki rekabet. Haberde, Emirates, Etihad Havayolları ve Katar Havayolları’nın Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri hükümetlerinden çok miktarda nakdi yardım almaları nedeniyle uluslararası arenadaki rakiplerinin “haksız rekabet” suçlamalarına maruz kaldığı belirtiliyor. Söz konusu havayolu şirketlerinin bir süredir Trump yönetimi tarafından ‘hedef alınma’ endişesi taşındıkları aktarıldı. ABD ve İngiltere’nin elektronik cihaz yasağına uğrayan söz konusu firmaların ‘business class’ ve ‘first class’ uçuş yapan müşterilerini önemli oranda kaybedeceği belirtiliyor. Haberde, uçakta konforlu şekilde çalışabilmek için daha fazla ücret ödeyen müşterilerin yasak mağduru firmalar yerine diğer şirketlere yöneleceği belirtiliyor.

Bakan Arslan’dan ABD ve İngiltere’ye mektup

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ABD’li mevkidaşı Jeff Sessions’a cep telefonları dışındaki elektronik malzemelerin uçak kabininde taşınmasını yasaklayan karara ilişkin mektup gönderdiğini, aynı sebeple İngiltere’deki mevkidaşına da mektup yollayacağını söyledi. Söz konusu mektupta, alınan yasak kararından geri adım atılması talep edildiği aktarıldı.

ABD’ye mektubun dün Sabah saatlerinde gönderildiğini belirten Arslan, İngiltere’ye yönelik mektubun ise en kısa sürede ulaştırılacağını bildirdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr