İngiliz sivil toplum kuruluşu Conflict Armament Research'un (CAR) terör örgütü IŞİD'in Musul kentinde ele geçirilen silah üretim tesislerinde yaptığı araştırmalar neticesinde Türkiye menşeli potasyum nitratlar bulunduğu bildirildi. Hürriyet gazetesinden Tolga Tanış'ın köşesine taşıdığı araştırmaya göre ayrıca IŞİD'in silah ve cephane üretiminde kullandığı malzeme ve materyallerin büyük bir kısmının Türk malı olduğu belirtiliyor.

İKİ ÇARPICI NOKTA

Tanış'ın yazısında dikkat çektiği araştırmada iki çarpıcı nokta bulunuyor. Bunlardan ilki, 13 Türk şirketinin IŞİD'in kullandığı malzemelerin tedarikçisi olduğunun tespit edilmesi. Musul'da yapılan araştırmada bu şirketlerin mallarının halen IŞİD'in tedarik zincirinde kalmaya devam ettiği görülüyor. İkinci nokta ise araştırmayı gerçekleştiren CAR yetkililerinin, konuyu araştırmak üzere üretici şirketlere ve Türk resmi makamlarına ulaştığında hiçbir ilerleme sağlayamaması.

Araştırmayı gerçekleştiren CAR Direktörü James Bevan ile görüştüğünü anlatan Tolga Tanış, "Niye potasyum nitrat? Çünkü diğerlerinin hepsi sanayi üretiminde de kullanılan, ticareti serbest olan ürünlerdi. Ancak potasyum nitrat, patlayıcı yapımında kullanıldığı gerekçesiyle hazirandan beri Türkiye'de de satışı yasak olan ve diğerlerine göre IŞİD'in tedarik zincirine nasıl girdiği daha kolay bulunabilecek bir üründü" bilgisini veriyor.

ŞİRKET: DEVLETLE TEMASA GEÇİN - BAKANLIK: BİZDE BİLGİ YOK

Üzerinde "Doktor Tarsa" şirketinin amblemi olduğu belirlenen paketlerin numaralarının da tespit edildiğini yazan Tanış, şirkete ulaştığını ancak kendisine suçlayıcı ifadelerle "Türkiye Cumhuriyeti devletiyle temasa geçilmesini" öneren bir yanıt verildiğini dile getirdi. Gelen yanıt üzerine devlet birimleriyle temasa geçtiğini yazan Tanış, görüştüğü Tarım Bakanlığı yetkilisinin, "veritabanlarında belirlenen paket numaralarının olmadığı" yanıtını verdiğini ifade etti.

ÇOK ÇARPICI DETAY: SURİYELİ 'ÇİFTÇİLER' BİRDEN POTASYUM NİTRATI HATIRLIYOR

Tanış daha sonra yazısında, Türkiye İstatistik Kurumu'nun internet sitesindeki ihracat rakamlarına yer veriyor. Türkiye'nin, iç savaştan önce Suriye'ye en son 2003 ve 2008 yılında amonyum nitrat ihraç ettiği bilgisini veren Tanış, "Peki savaştan sonra? Suriyeli "çiftçiler" birden potasyum nitratın önemini hatırlamışlar. Ve 2013'ten itibaren Türkiye'den amonyum nitrat ithal etmeye başlamışlar. İlk sene 1195 ton, 2014'te 9 bin 542 ton, 2015'te 2 bin 576 ton. 2016'da yasak gelinceye kadar durdurmuşlar" diye yazdı.

Tolga Tanış'ın yazısını okumak için tıklayın.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr