IŞİD’in propaganda görüntüleri ile de harmanlanmış olan video görüntülerinde terör örgütü IŞİD’in dehşet saçarak yönettiği kentte günlük yaşamdan kesitler gösteriliyor ve filmi çeken iki kadın kentte baskı ve korku yönetimi altındaki günlük yaşamı anlatıyorlar.

Kadınların anlatımına göre ; Şehri terk etmek kolay değil. Kuzeydeki çöl içinden geçerek kaççmaya çalıanlar herhangi bir yol barikatında yakalandıklarında sert bir şekilde cezalandırılıyorlar. Sadece çok ağır derecede hasta olanlara belki Şam’a gitmeleri için izin veriliyor.

Yönetim, yabancı ülkelerden gelerek IŞİD’e katılan yabancı militanların elinde. Bunların çoğunluğunu da Suudi Arabistan’dan gelenler. Suriyeli IŞİD elemanları ise sadece uşaklık yapıyorlar. Özellikle kadınlar Hisbah adı verilen din polisi tarafından gözetlenip denetleniyorlar. Hisbah YurtdışındanRakka’ya gelerek IŞİD’e katılan çoğunluğu yabancı kadın militanlardan oluşuyor.


Gizli kamera ile filmi çeken kadınlardan birinin birde de geleceğe dönük hayalleri var : “Üzerimizi örten karanlığı, hicabı çıkarıp atmayı, sokaklarda korkmadan gezebilmeyi, silah görmemeyi özlüyorum. Sakallı ve yabancı görünümlü kişiler beni korkutuyor. İstediğim gibi yaşayıp, istediğimi satın alabilmeyi arzuluyorum. Dışarıya yalnız yanımda hiç kimse olmadan çıkabilmeyi istiyorum.’’

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr