Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Tarkan Kadooğlu, hem dünya hem de Türk ekonomisinin düşük büyüme ve resesyon sınırında gezindiği bir ortamda, yatırım iklimini kökünden etkileyecek yasal düzenlemelerden kaçınmak gerektiğini söyledi.

Kayyumların atama yetkilerinin genişletildiği Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının, verilen bir önergeyle değiştirilmesinin iş dünyasında memnuniyet yarattığını da vurgulayan Kadooğlu, “İlkesel olarak bu tür düzenlemeler ele alınırken, katılımcı bir anlayışla konuya yaklaşılması gerekmektedir. Özellikle yatırımların azaldığı bir dönemde, piyasaları tedirgin edecek uygulamalardan kaçınılmalı” dedi.

Yatırımcıyı kaçırtır

Kadooğlu, kayyım atamasının çok teknik ve istisnai durumlarda uygulanması gerektiğini vurgulayarak, “Düzenleme ilk haliyle çıksaydı, atama yetkisinin amacı dışında kullanılması ve yaygınlaşması riski ile mülkiyet hakkının varlığı hissi, ciddi ölçüde zedelenecekti. 2012’den beri özel sektör yatırımlarının yerinde saydığı, potansiyel büyümemizin yüzde 5.5’ten yüzde 3.5’e düştüğü bir ekonomik konjonktürde, bu gibi önemli düzenlemelerin, ülkemiz yatırım ortamının iyileştirilmesine katkıda bulunmayacak, tam aksine hem yerli hem de yabancı yatırımlar için caydırıcı bir unsur teşkil edecek şekilde gündeme getirilmesi tedirginlik yaratacak” ifadesini kullandı.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da, TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülmekte olan kayyım konusunun tedirginlik yarattığını belirterek, “Kayyım atanması, üreten ekonomi ile çelişmekle birlikte doğrudan yabancı yatırımcıyı kaçırtan bir uygulama niteliğindedir.

Bu uygulama ile Türkiye cazibesini yitirirken, geleceğini de ipotek altına almış olacak” diye konuştu.

Sayı 100’ü aştı

Fethullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) bünyesinde faaliyet gösterdiği iddiasıyla kayyım ataması yapılan şirket ve eğitim kurumu sayısı da her geçen gün artıyor. Kaynak Holding’e yönelik soruşturma kapsamında bugüne kadar kayyım ataması yapılan şirket sayısı 81’i geçti. En son Pinhan Restoran, Birim Gayrimenkul, Birim Sigorta ve Herkül Dış Ticaret şirketlerine el koyma kararı verilerek kayyım tayin edildi. Kayyım, genellikle usulsüzlüğe karışan kurumlara veya şirketlere devletin el koymasının ardından atadığı yöneticiye deniyor. Son dönemlerde özellikle medya kuruluşlarına atanan kayyımlar aldıkları fahiş maaşlarla gündeme gelmişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr