Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’de ateşkes ve siyasi çözüm için geliştirilecek Astana sürecinin 23 Ocak’ta başlayacağını açıkladı. Çavuşoğlu’nun, Washington’la gerilimli ilişkilere atıfla da “Her alanda işbirliğimiz var. Ama bir gerçek var şu anda; güven bunalımı” ifadesi de dikkat çekti. Gözler Suriye’de siyasi çözüm umudunu canlandıran Kazakistan’ın başkenti Astana’da Rusya-Türkiye-İran inisiyatifiyle gerçekleşecek barış görüşmelerine çevrilmiş durumda. Çavuşoğlu dün yaptığı açıklamada, 9-10 Ocak’ta Rusya’dan uzmanların Dışişleri Bakanlığı’na gelerek Astana sürecini planlayacaklarını belirtti. Suriye’de ateşkes ihlalleri haberlerine ilişkin olarak ise “Anlaşmadan sonra ihlalleri görüyoruz. Kimin yaptığına baktığımız zaman Hizbullah, özellikle Şii gruplar ve rejim yapıyor” dedi. Çavuşoğlu, “Ateşkes sürecinde muhalefet sözünde duruyor. İhlaller Rusya ile birlikte değerlendirilecek” diye konuştu.

‘Kıskananlar var’

“Artan ihlallerin durdurulamaması halinde Astana sürecinin akamete uğrayabileceğine” işaret eden Çavuşoğlu, sözlerini “Bunu istemeyenler, kıskananlar var ama biz garantör olduk” ifadeleriyle sürdürdü. İran’ın taahhütlerinin gereğini yaparak, “Şii milisler ve rejim üzerinde ağırlığını koyması” gerektiğini kaydetti. Türkiye ile Rusya’nın ateşkesi ihlal eden gruplara yönelik yaptırımlar üzerinde çalıştığını anlatan Çavuşoğlu, siyasi çözüme gidebilmek için çalışmaları titizlikle sürdürmek gerektiğini belirtti.

Süreçte ABD’nin konumu ile ilgili olarak Çavuşoğlu şu görüşlerini dile getirdi: “Amerika kesinlikle buradan dışlanmış değil. Hiç kimsenin dışlanmaması gerekiyor. Ülkelerin dışında BM’nin çatısı altında sonuca bağlanması lazım.” Rus mevkidaşı ile ABD’nin de Astana’daki görüşmelerde olması gerektiği konusunda teyitleştiklerini vurgulayan Çavuşoğlu, “Sonuçta Astana’ya bu sürece katkı sağlayacak herkesi davet etmemiz lazım. Sadece aile fotoğrafında olmak için oraya katılmanın anlamı yok. ABD dahil herkes bu sürece dahil olmalı, destek vermelidir” diye konuştu.

ABD ile güven bunalımı

Türkiye ve ABD’nin farklı düşündüğü birtakım konularda yeni yönetimle herhangi bir köklü değişiklik olup olmayacağı sorusu üzerine Çavuşoğlu, “ABD bizim için çok önemli bir müttefik. Her alanda işbirliğimiz var. Ama bir gerçek var şu anda; güven bunalımı” ifadesini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr