Musul’un terör örgütü IŞİD'den temizlenmesi amacıyla başlatılan Musul operasyonu kapsamında Irak ordusu önemli bir gelişme kaydetti.

Irak Savunma Bakanlığı, Irak ordusunun Musul’a girdiğini duyurdu.

Bakanlık Sözcüsü Tahsin İbrahim, zırhlı birliklerin kente girdiğini kaydederek, birliklerin Musul’un doğusundaki Intisar Mahallesine de girdiği aktardı. 

IRAK ORDUSU GÖKÇELİ MAHALLESİNDE KONTROLÜ SAĞLADI

Irak ordusu ve Peşmerge birlikleri tarafından 17 Ekim'de başlatılan Musul'u kurtarma operasyonu devam ediyor. Irak ordu birlikleri, 4 günden bu yana şiddetli çatışmaların yaşandığı Musul'un girişi olarak bilinen Gökçeli Mahallesi'nde kontrolü tamamen sağladı. Musul'un merkezine 1.5 kilometre mesafede bulunan mahallede savaşın izleri görülürken, Irak ordu birliklerinin ilerleyişi de devam ediyor.



Gökçeli Mahallesi'nde çok sayıda yıkılmış ev ve işyeri göze çarptı. Irak ordusu Musul'un merkezine doğru ilerleyişi devam ederken, bölgeye özel kuvvet birlikleri de sevk edildi. Koalisyon uçaklarının hava bombardımanı ile destek verdiği operasyonda, Irak askerlerinin güneye doğru ilerleyişini sürdürdüğü belirtildi. Askeri yetkililer, çatışmaların yaşandığı bazı bölgelerde IŞİD terör örgütü mensuplarının az sayıda kuvvet bırakarak, kademeli şekilde Musul'a doğru geri çekildiğini kaydetti.

Sıcak çatışmaların devam ettiği bölgeye Amerika Birleşik Devletleri ordusuna bağlı çok sayıda bomba imha ekibi de gönderildi. Irak ordusunun bulunduğu bölgeden geçen ABD mayın arama ve bomba imha birliklerinin, kontrol altına alınan bölgeleri temizlemek için çalışmalara başladığı belirtildi.



Irak ordusunun kontrolü sağladığı Musul'un Gökçeli Mahallesi'nde basın toplantısı düzenleyen Anti Terör timleri Altuni Gücü'nün komutanı General Abdülgani El Esedi, operasyonun planladıkları şekilde ilerlediğini, IŞİD terör örgütünün Musul'un ilk mahallesinden çıkarıldığını söyledi. Esedi, operasyonda çok sayıda teröristin öldüğünü belirterek, Irak askerlerinin nihai aşama olarak Musul'u kurtaracaklarını ifade etti.

İŞİD'DEN KAÇIŞ

Operasyonun sürdüğü Musul'un dış mahallelerinden çok sayıda aile de bugün Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi kontrolünde bulunan Erbil'e doğru göç etmeye başladı. Yüzlerce aracın Erbil yönüne doğru beyaz bayrak asarak gittiği görülürken, kamyon ve kamyonetlerin kasasına bindirilen çocuklar zafer işareti yaparak sevinçlerini gösterdi. IŞİD terör örgütünün kontrolündeki bölgelerden kaçan Musullular, Erbil yolunda bulunan Hazır mülteci kampına yerleştirildi. IŞİD terör örgütünden kaçan bazı mülteciler yolda gördükleri Iraklı askerlere sarılarak, uzun süre ağladı. Musulluların kamyon, kamyonet ve buldukları tüm araçlara doluşarak Erbil'e doğru kaçtıkları görülürken, yetkililer operasyonun ilerlemesi ile daha çok göç beklediklerini söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr