Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye’de örneğin asgari ücret artışlarına bağlı harcama artışlarının bu yıl mali açığı yukarı çekebileceğini belirtirken, büyümenin de iş güveninden kaynaklanan sıkıntı yaşayabileceğine dikkat çekti. IMF’nin ‘Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa için Bölgesel Ekonomik Görünüm’ raporu yayımlandı.

Enflasyonist baskı

Türkiye ekonomisinde büyümenin gelecek birkaç yıl yavaşlamasını bekleyen IMF, 2016 yılındaki yavaş büyümenin kredi yavaşlamasının, reel efektif kur değerlenmesinin ve tüketici, yatırımcı güveninin zayıflamasının yansıması olduğunu vurguladı. 2017 yılında Türkiye ekonomisinde büyümenin daha da yavaşlamasını bekleyen IMF, azalan iş dünyası güveninin oluşturduğu ters rüzgârların yatırımlar üzerinde daha da baskı yaratacağını öngördü.

IMF, Türk Lirası’nda değer kaybı ve parasal gevşemenin devam edecek etkilerine bağlı olarak enflasyonist baskıların yüksek kalmalarının beklendiğini de vurguladı. Büyük negatif net uluslararası yatırım pozisyonu ve yüksek miktarlı dış finansman ihtiyacı dikkate alındığında Türkiye’nin piyasa güvenindeki ani değişikliklere karşı kırılgan olduğunu tekrarlayan IMF, Türkiye’de yapısal reformların özel sektör tasarruf oranını artırmaya ve yatırım ortamını iyileştirmeye odaklanması gerektiğini ifade etti.

Türkiye’de büyümenin gelecek birkaç yılda potansiyelin altında gerçekleşmesinin beklendiği değerlendirmesinin yer aldığı raporda, “2016’da büyümeyi itekleyen bir defaya mahsus faktörler dağılır ve aşınmış iş güveninden kaynaklanan karşı rüzgârlar yatırım üzerinde ağırlığını daha da artırırken, potansiyelin altında kalması tahmin ediliyor” denildi. Türkiye’ye ilişkin büyüme beklentisini koruyan Fon’un raporuna göre, Türkiye’de bu yıl büyüme yüzde 3.3, gelecek yıl yüzde 3.0 olacak.

 

 

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr