Almanların yüzde ellisi Türkiye’yi Avrupa Birliği’nde istemiyor. YouGov Enstitüsü tarafından Türkiye-AB zirvesinde varılan mutabakat maddelerine Alman halkının bakışını ortaya koymak amacıyla yapılan bir araştırmaya göre, sığınmacı krizinin çözümüne yönelik olarak Türkiye’nin vereceği katkılara karşı AB üyelik sürecinin hızlandırılmasına Almanlar oldukça mesafeli.

YÜZDE 50 ÜYELİĞE, YÜZDE 7O'İ VİZE SERBESTİSİNE

Katılımcıların yüzde 38’i üyelik süreci için başka şeylerin de yerine getirilmesi gerektiğini savunurken, Almanların yüzde 49’u Türkiye’yi kesinlikle AB içerisinde istemiyor. Üyelik sürecinin hızlandırılmasına destek verenlerin oranı sadece yüzde 4 düzeyinde. Türk vatandaşlarının AB ülkelerine vizesiz seyahat etmesine ise Almanların yüzde 70’i karşı çıkıyor. Destek verenlerin oranı yüzde 18.

SIĞINMACI KRİZİNDE TÜRKİYE'YE GÜVENMEYENLER ÇOĞUNLUKTA

Araştırmaya katılanların büyük bir bölümü, sığınmacı krizinin çözümünde Türkiye’nin sığınmacı sayısının azaltılmasına vereceği katkıya da güvenmiyor. Welt Online’de yer alan araştırma sonuçlarına göre, Almanların yüzde 71’i sığınmacı sayısının azaltılmasında Türkiye’ye güvenmeyi gerçekçi bulmuyor. Türkiye’nin katkılarıyla sığınmacıların azaltılacağına inananların oranı yüzde 21. Türkiye’nin istediği 6 milyar Euro’yu ise Almanların yüzde 20’si haklı bulurken, yüzde 67’si bunun makul olmadığını düşünüyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr