Sayıştay’ın 2014 Denetim Raporu’nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ait Kültür A.Ş’ye yönelik çarpıcı tespitler yer aldı.

Rapora göre Kültür A. Ş. İstanbul’un Avrupa Kültür Başkentliği için Brüksel’de 2007 yılında kiraladığı ofisi 2010 yılının sonunda kamu vakfı Yunus Emre Vakfı’na devretti. Öte yandan vakfın mütevelli heyeti üyeleri arasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da yer alıyor.

920 bin Avro zarar

Raporda şirketin ofisin kirasını yaklaşık 1 yıl daha ödediği tespit edildi. Bu sürenin ardından şirket ofis adına tekrar 2017’ye kadar sürecek bir kira sözleşmesi yaptı. Yeni kira sözleşmesine göre şirket ofisin sahibine kirayı ödeyecek, vakıf da şirkete kirayı ödeyecek. Sayıştay raporunda bu durum ayrıntılı anlatılarak şirketin yaklaşık 920 bin Avro zararı uğratıldığı ve 2017’ye kadar süren sözleşmenin de şirket açısından bir mali risk oluşturduğuna dikkat çekti. Kültür A. Ş. Sayıştay’a kendisini, sözleşmenin devam ettiği 31 Ekim 2017 tarihine kadar giderleri vakfın karşılayacağını, şirketin zararda olmayacağını belirterek savundu.

Belediye şirketleri kara delik

İBB’nin CHP’li Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Tarık Balyalı raporu yorumladı: “Belediye iştirakleri tam bir kara delik. İstanbullunun katkılarıyla oluşan bütçeler ne yazık ki AKP yönetimindeki şirketlerde har vurup harman savrulmakta. Kuruluşlar AKP’ye değil, İBB’ye ve İstanbul halkına aittir. Bu nedenle iştirakler meclis denetimine açılmalı ve usulsüzlüklerin önüne mutlaka geçilmelidir.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr