İzmir Adliyesi'nin hakim ve savcıların kullandığı C Kapısı önüne mesai çıkışı sırasında bomba yüklü araç patladı.Saldırıda 1 polis memuru ve 1 adliye çalışanı şehit oldu, 7 kişi yaralandı. 

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, patlamanın ardından yaptığı açıklamada "Daha önce yaptıkları eylemleri şimdi kalleşçe bomba yüklü araçlarla canlı bombalarla yapıyorlar yapmaya gayret ediyorlar.

Polisimiz bu hususta gerçekte tedbirli. Gerçekten bunun eğitimini almış ve Adliye'ye girmeye çalışan aracı engellediler. Burada engelde en büyük pay sahibi olan polisimiz maalesef şehit oldu.

"TERÖRİSTER BÜYÜK BİR KIYIM HEDEFLEMİŞLER"

Ele geçirilen bomba ve mühimmata bakıldığında çok büyük kıyım hedeflendiği anlaşılıyor.

İki kardeşimiz şehit olmuştur. Geçen hafta hep birlikte yeni yıla umutla girmek isterken Ortaköy'deki saldırıyı yaşamıştık. İzmir bu konu da güvenli bir şehirdi. Ancak bu güvenliğe yönelik bir saldırıydı. Çok yakında göreceğiz bunların tamamının birer birer sonunun geldiğini göreceğiz.
İzmir'den dolayı ben önce İzmir'e sonra tüm milletimize taziyelerimi iletiyorum. Ailelerine Allah sabır versin.
Bunlar bizim Suriye'de Irak'ta ülkemize mikrop yuvası gibi terör üreten yerlerde var olmamızı istemiyorlar. Biz terörle mücadelede asla insani boyutu ihmal etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de patlamanın hemen ardından, Twitter'dan yaptığı açıklamada "İlgili bakanımız bilgilendirmeyi yapacak, ek bir değerlendirme yapmam doğru olmaz. İnşallah başarısız bir terör girişimidir" dedi.

 HDP'DEN SALDIRIYA KINAMA

Saldırıyla ilgili Halkların Demokratik Partisi kınama mesajı yayımladı.HDP açıklamada "Türkiye’nin sorunlarını şiddet yoluyla, çatışarak ve savaşarak değil; diyalogla, müzakereyle, demokratikleşmeyle aşmak mümkündür" ifadelerine yer verildi.

SALDIRI TBMM GENEL KURULU'NDA DA KINANDI

TBMM Genel Kurulu'nda, torba kanun tasarısının görüşmeleri sırasında, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök söz alarak, İzmir'deki bombalı saldırıyı gündeme getirdi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, İzmir'deki bombalı saldırıda hayatını kaybeden polis ile adliye çalışanı için "Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diliyorum" dedi.

Ağbal, "Bütün parti gruplarımızdan yapılan ortak açıklamalar, ortaya koyduğumuz irade de gösteriyor ki devlet, parlamento, hükümet, güvenlik birimleri ve millet olarak terörle sonuna kadar mücadele edeceğiz." diye konuştu ve sözlerine şöyle devam etti:

"İstanbul, Kayseri'de oldu, bugün İzmir'de oldu. Yarın bu alçaklar, bir başka yerde, bir başka kentimizde, bir başka kurumumuza karşı bu tür alçakça saldırılarda bulunmak isteyecektir. Hepimizin bu alçak girişimlere karşı, birlik, beraberlik, ortak söylem içinde hareket etmemiz gerekiyor. Hükümet, güvenlik güçleri olarak teyakkuz halindeyiz. Hepimiz biliyoruz ki farklı kanallardan beslenen terör örgütleri, bütün imkanları kullanmak suretiyle ülkemizde huzur ve sükuneti bozmaya çalışıyorlar. Buna karşı bizim göstereceğimiz birlik ve beraberlik, inşallah bu meselenin üstesinden gelinmesini sağlayacak.

Sosyal medya asla sorumsuzca hareket edilecek bir mecra değildir. Buna izin vermememiz gerekir. Sosyal medyada kim ne olursa olsun, hangi amaçla yaparsa yapsın, birliğimize, beraberliğimize kardeşliğimize, hukuka karşı işlenmiş bu alçakça açıklamalara karşı sonuna kadar mücadele verilecek."

TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, İzmir'deki bombalı saldırının herkesi üzüntüye boğduğunu söyledi. Hamzaçebi, İstanbul'da yılbaşının ilk saatlerinde meydana gelen ve 39 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan vahşi saldırı sonrasında İzmir'deki bombalı saldırı olayının kendilerini derinden üzdüğünü belirtti.

Başkanlık Divanı olarak İzmir'deki saldırıyı şiddetle kınadığını, lanetlediğini ifade eden Hamzaçebi, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı da saldırıyı kınayarak, "Teröristlerin İzmir'de bir katliam planladıklarının anlaşıldığını" kaydetti. Güvenlik güçlerinin dikkatli, itinalı çalışması sonucu sınırlı eylem gerçekleştirildiğine işaret eden Bostancı, "Ümit ederiz ki güvenlik, istihbarat görevlileri, bundan sonra bu tür girişimleri çok daha etkin, herhangi bir yaralanma, hayat kaybına neden olmayacak şekilde etkisiz hale getirirler." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, saldırıyı şiddet ve nefretle kınadığını ifade ederek, saldırıyı gerçekleştirenleri lanetledi.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, İzmir'deki saldırının kimden gelirse gelsin, toplumsal yaşamı hedeflediğini belirtti. Saldırıyı partisi adına kınadığını vurgulayan Yıldırım, ölü sayısının artmamasını temenni etti. Yıldırım, "Bundan sonra ülkede benzer saldırı ve acıların yaşanmayacağı inancıyla saldırıyı gerçekleştirenleri kınıyorum." dedi.

MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, saldırıyı kınadığını dile getirerek, "Hükümetin gerekli önlemleri alarak Türkiye'nin gündeminden terörü çıkarmasını, bütün vatandaşların 81 ilde rahatça dolaşabileceği bir Türkiye'yi yeniden oluşturması gereklidir" dedi.

İzmir milletvekilleri de yerlerinden söz alarak, saldırıyı kınadı.

HDP'DEN YAZILI AÇIKLAMA

HDP Merkez Yürütme Kurulu’nun (MYK) yaptığı açıklama şöyle:

"İzmir’de Adliye önünde yapılan saldırıyı en sert biçimde kınıyoruz. Saldırıda yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. 

"Daha önce defalarca söylediklerimizi bir kez daha vurguluyoruz: Türkiye’nin sorunlarını şiddet yoluyla, çatışarak ve savaşarak değil; diyalogla, müzakereyle, demokratikleşmeyle aşmak mümkündür. Sorunları aşmanın yolu demokratik siyasettir, sağduyulu davranıştır. 

"Siyasi partileri, sivil toplum kuruluşlarını, demokratik yapıları, tüm toplumu şiddet karşıtlığında; barış, kardeşlik ve demokrasi adımları etrafında buluşmaya ve sorunlarımızı konuşarak çözmeye çağırıyoruz. 

"Daha geriye gitmeden, sadece son bir ayda art arda yaşananlara baktığımızda, artık kınama ve lanetleme sözlerinin iyice anlamsızlaştığı bir dönemde olduğumuzu görüyoruz. Bu ülke insanları daha fazla bedel ödemeyi, daha fazla can kaybını hak etmiyor."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr