Bacasız sanayi olarak adlandırılan ve her yıl milyarlarca dolar getiri sağlayan turizm sektörü iflaslar ile karşı karşıya. Hükümetin bu durumu görmezden gelerek günü kurtarma telaşında olduğunu anlatan Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD) Başkanı Bahattin Yücel, “Önümüzdeki dönemde onlarca iflas yaşanacak. Binlerce kişi işsiz kalacak. Azalan gelir zincirleme bir reaksiyon gösterecek” dedi.

Bütün bunlar yetmiyormuş gibi NATO ve AB üyesi potansiyel pazarın da ‘Türkiye’ye gitmeyin resmi uyarısı’ yaptığına dikkat çakan Yücel, şöyle devam etti: “Bunun sonucu daha da ağır olacak. Terör, Türk hükümetinin antidemokratik tavrı, Ortadoğu politikası gibi açmazlar olumsuzluklar olarak değerlendiriliyor. Sektör daha da daralacak. 2020’ye kadar kendini toparlayamaz. İç turizmde de durum farklı değil. Her yer bomboş.”

 

Rusya yumuşuyor

Türkiye’nin 24 Kasım’da Rus uçağını düşürmesi üzerine Rusya’nın Türkiye’ye yönelik aldığı yaptırımlar kapsamında faaliyetleri durdurulan Türk tur operatörlerine getirilen yasak, itiraz üzerine kaldırıldı. Söz konusu gelişmenin Türkiye turizmine herhangi bir olumlu katkı anlamına gelmediğini belirten Bahattin Yücel, “Rusya, uçak krizi sonrası Türk kökenlilere karşı tavır almıştı. Bu tavırda yumuşama oldu. Bu, Türkiye satışı olacak manasına gelmez. Rusya, Türkiye programlarını sattırmıyor” dedi.

 

Kongre turizmini de terör vurdu

Turizm Medya Grubu Başkanı Volkan Ataman, terör olayları nedeniyle 2015 yılında 69 kongre, bin 220 toplantı, bin 340 etkinliğin iptal olduğunu söyledi. Öte yandan Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesiyle başlayan krizin ardından iki ülkenin bayrak taşıyıcı havayolları THY ve Aeroflot’un seferlerinde ve yolcu sayısında yüzde 50 azalma olduğu belirtildi.

Türkiye ile Rusya arasında tarifeli uçak seferleri düzenleyen turizm şirketi yetkililerinden SKY Turizm Genel Müdür yardımcısı Faruk Yılmaz, “THY günlük Moskova’ya karşılıklı olarak haftada 4 sefer yaparken bunu 3 sefere düştü. Rusya’da diğer noktalara yaptığı seferleri ise sürdürüyor. Aeroflot Hava Yolları ise günlük 4 olan sefer sayısını 2’ye düşürdü. Moskova- Ankara seferlerini ise durdurdu. Günlük olarak Aeroflot’un yaptığı Moskova- Antalya uçuşları da bire düşürüldü” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr