FETÖ’cü eski Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman’ın, MİT’i suçlayabilmek için 11 Mayıs 2013’te Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki terör saldırısına göz yumduğu iddia edildi.

Hatay’da MİT tırlarının durdurulması ve aranmasında görev alan ve bu kapsamda tutuklanan eski Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman hakkında dikkat çekici ayrıntılar ortaya çıktı.

Hakimler ve Savcılar Kurulu Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından Şişman hakkında hazırlanan rapor tamamlandı. Reyhanlı’da 11 Mayıs 2013’te gerçekleştirilen ve 53 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan bombalı terör saldırısına ilişkin soruşturmayı yürüten Şişman’ın FETÖ’nün amaçları doğrultusunda örgüt mensuplarıyla hareket ettiği raporda yer aldı.

Terör saldırısının planlayıcısı olan Anas Asalieh ve bağlantılarına yönelik operasyon kararı alınmasına rağmen Şişman’ın operasyonu ertelediği ortaya çıktı. MİT’in daha önceden Suriye kaynaklı olarak eylem yapılacağı bilgisini emniyete vermesine rağmen Şişman’ın operasyona izin vermediği belirtildi. Terör saldırısını gerçekleştirecek kişilerin ellerinde patlayıcı veya benzeri malzemelerin bulunmadığını savunan Şişman’ın operasyondan gerekli verimin alınamayacağını bahane ederek teröristlere yapılması planlanan operasyonu ertelediği kaydedildi.

Şişman’ın Türkiye’yi ve hükümeti zor durumda bırakmak amacıyla Reyhanlı’daki terör saldırısını MİT ile ilişkilendirerek sözde Selam Tevhid-Kudüs Ordusu’nun şiddet eylemi olarak sunmayı planladığı tespit edildi.

İDDİANAMESİNDE MİHRAÇ URAL'I SUÇLAMIŞTI

Reyhanlı'daki saldırıya ilişkin Şişman'ın hazırladığı iddianameye göre 3 gün önce Türkiye'ye yönelik bombalı saldırı yapılacağına dair polise ihbar gelmişti. İddianamede, bir gün önce saldırıyı organize ettiği öne sürülen Mihraç Ural'ın sosyal medyadan Hatay'a yönelik tehdit mesajı yayınladığı ifade edilmişti. İddianamede saldırının, terör örgütü THKP/C-Acilciler lideri Ural tarafından organize edildiği kaydedilmişti. Ural'ın, Suriye'deki iç savaş sonrasında rejimin desteğiyle muhaliflere karşı savaştığı, Suriye istihbarat yetkilileriyle irtibatlı olduğu ve onların talimatlarını yerine getirdiği aktarılan iddianamede, "sanıkların eylemi, Suriye istihbarat örgütü ve bu örgütle paralel silahlı faaliyet yürüten THKP/C-Acilciler terör örgütünün talimatıyla gerçekleştirdikleri" bildirilmişti.

Soruşturma sonucu Şişman'ın hazırladığı iddianamede, ikisi Suriyeli 33 sanıktan 19'u hakkında "devletin birliği ve bütünlüğünü bozmaya teşebbüsten" ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 52 kişinin ölümüne sebep olmaktan 52'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istenmişti. Bu istemin ardından saldırıda ağır yaralanan bir kişi daha hastanede hayatını kaybetmiş, ölenlerin sayısı 53'e yükselmişti. Sanıklara, "silahlı terör örgütüne üye olma ve yardım etme", "öldürmeye teşebbüs", "patlayıcı madde bulundurma", "mala zarar verme", "kasten yaralama", "suçluyu kayırma" ve "130 kişiyi öldürmeye teşebbüs" suçlamaları da yöneltilmişti.

 Davanın görülmesine Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesinde başlanmış, Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesiyle görevli mahkeme ve savcılıkların kaldırılmasının ardından dava Hatay Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmiş, buradan da güvenlik gerekçesiyle Ankara'ya nakledilmişti. Sanıkların yargılanmasına devam ediliyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr