İşçilerin işsiz kaldıklarında yararlandıkları, toplam varlığı yıl sonunda 102.9 milyar liraya ulaşacak olan işsizlik sigortası fonuna talep arttı. Hükümet açıklanan ekonomi paketinin finansmanı için bu fonu kullanacak. Ayrıca fondan esnafın da yararlanması için çalışma başlatıldı. İşverenler de artan maliyetlerinin fondan karşılanmasını talep ediyor. İşsizlik Sigortası Fonu’nun kaynağı, işçi, işveren ve devlet tarafından ödenen primlerden oluşuyor. Prime esas aylık brüt kazançlar üzerinden sigortalı yani işçi yüzde 1, işveren yüzde 2, devlet yüzde 1 prim ödüyor. İşçiler işsiz kaldıklarında koşulları taşımaları kaydıyla belirli bir süre fondan işsizlik maaşı alıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre, yıl sonunda fonda biriken para 102.9 milyar liraya ulaşacak. Buna karşın fonun çok az bir bölümü işsiz kaldıklarında işçilere ödeniyor. Çalışma Bakanlığı verilerine göre, 2002 Mart’ından 2016 Ekim sonuna kadar 5 milyon kişiye fondan ödenen para sadece 13.6 milyar lira. Daha önce sendikaların tepkilerine karşın GAP’a kaynak aktarılan fon, şimdi de yeni alanlar için kaynak olacak. Yeni düzenlemeler şöyle:

Paketi finanse edecek: Hükümet geçen perşembe günü yeni ekonomi paketini açıkladı. Paket kapsamında gelecek yıl özel sektörde 500 bin kişi İŞKUR’un aktif işgücü programlarından yararlandırılacak. Ek olarak da 100 bin kişi toplum yararına çalışma programları kapsamında istihdam edilecek. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli kaynağın işsizlik sigortası fonundan sağlanacağını açıkladı.

Esnaf da yararlanacak: Hükümet esnafın da fondan yararlanması için çalışma yapıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birlikte çalışma yaptıklarını belirterek, “Belli bir aşamaya getirdik onu da Bakanlar Kurulu’na sunduktan sonra son şeklini vereceğiz. Esnafımız da bunu çok ciddi talep ediyor. Esnaflarımızın da katkısıyla burada esnafta bu fona, işsizlik fonuna katkı verecek devlet olarak biz de vereceğiz. Bundan sonra esnafımızın bu fonun büyüklüğüne göre yeni iş kurana ya da kendini toparlayana kadar asgari geçimini sağlayacak ücreti vermeyi planlıyoruz” dedi.

Patronlar da istiyor: Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) yıl başında yürürlüğe girecek olan zorunlu bireysel emeklilik sistemi (BES) nedeniyle işverenlerin maliyetinin artacağına dikkat çekilerek, bu maliyetlerin fondan karşılanması talep edildi.

Yeni iş sözü

2017 istihdam planı’na 280 bin kişi daha eklendi. 2017’de ilk etapta toplam 880 bin kişiye iş sağlanacak. Hükümetin yeni hamlesine göre kadın, bir yıldan fazla işsiz kalan, engelli, 25 yaş gençleri işe alan işletmelerin yükünün yüzde 60’ını devlet üstlenecek. Bu oran gelişmekte olan bölgelerde daha yüksek tutulacak, işçilerin sigortasını devlet ödeyecek. Özel sektörde, toplum yararına çalıştırılacak. Böylece 880 bin kişi istihdam edilecek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr