Dünya kentlerinin sorunları ve kentlerde artan yoksulluk Ekvador’un başkenti Quito’da başlayan Birleşmiş Milletler Habitat Konferansı’nda ele alınıyor. 20 yılda bir yapılan ve son olarak 1996’da İstanbul’un ev sahipliği yaptığı Habitat toplantısına 180 ülkeden yaklaşık 40 bin siyasetçi, sivil toplum örgütü temsilcisi ve uzman katılıyor. Açılışını BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un yaptığı toplantıda, küresel ısınma ile mücadeleye katkı sağlayacak “yeni kentsel gündemin” belirlenmesi de hedefleniyor.

Çevre dostu dünya

Toplantıya katılan Almanya Çevre Bakanı Barbara Hendricks, dünyada nüfusu artan kentlerin sorunlarını çözmek için işbirliğini artırma çağrısında bulundu. Doğru altyapı için yatırım yapmanın önemli olduğunu ifade eden Hendricks, bu çerçevede kentlerin desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi. Hendricks, sürdürülebilir ve çevre dostu bir dünya için kentlerin önemli bir rol oynadığını dile getirdi. Habitat 3’e Türkiye’den de çok sayıda belediye, sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve uzman katılıyor.

Habitat 3 konferansıyla ilgili dış basında dikkat çekici yorumlar yer alıyor. Avrupa ve Almanya’nın komşu kıta Afrika’daki hızlı kentleşmeye göz yumamayacağına vurgu yapan yorumda göç hareketinin daha da hızlanacağı belirtiliyor. Hızlı kentleşmenin küresel sakıncalarına dikkat çekilerek şöyle deniliyor: “Avrupa ve Almanya komşu kıta Afrika’daki hızlı kentleşmeye gözlerini yumamaz. Afrika’nın mega kentlerinde hayat dayanılmaz hale gelince göç hareketi hızlanacak ve göçmenlerin yolu mutlaka Avrupa’ya da çıkacaktır. 21’inci asır kentleşmenin yüzyılı olacak. Dünya nüfusunun yarısına tekabül eden 3.5 milyar insan şehirlerde yaşıyor. 2050 yılına kadar bu sayı 7 milyarı bulacak. BM’nin düşünce kuruluşları 20 yıldır bu gelişmenin muhtemel sonuçlarına kafa yoruyor. Küresel kentleşme hareketinin doğurduğu sorunlara Ekvador’daki üçüncü Habitat Konferansı da çözüm getirmeyecektir. Konferans dünya kamuoyuna duyarlılık kazandırabilirse, ne âlâ.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr