Finlandiya’daki pek çok çocuk 1900’lerin başında ayaklarında ayakkabıları ve doğru düzgün giysileri olmadığı için okula gidemezmiş. Günümüzde dünyanın en başarılı ülkeleri arasında yer alan Finlandiya’nın Eğitim ve Kültür Bakanlığı Geliştirme Dairesi Başkanı Jouni Kangasniemi’ye göre, tüm dünyadaki en önemli eğitim sorunu, her çocuk için eğitime erişim olanağı olmaması ve her çocuğun kaliteli öğretmenle öğrenim görme şansının bulunmaması.

Kangasniemi, “2030 yılı itibarıyla iki sorunun da çözümlenmesini, tüm çocuklara eşit ve kaliteli eğitim şansı verilmesini umuyorum’’ dedi.

Jouni Kangasniemi ile eğitime erişim, ders programları, öğretmen eğitimi gibi konular üzerine konuştuk. Kangasniemi’nin sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

- Fin eğitim sistemi neden bu kadar başarılı?

Eğitim sistemimiz esnek ve uyum özelliğine sahip. Sistem, eşitlik, yaşam boyu öğrenme ve esnek öğrenme metotları üzerine kurulu. Biz bütün Finlilere kaliteli eğitim vermeyi taahhüt ediyoruz. Başarımız, yetenekli ve kendini eğitime adamış öğretmenlerimiz sayesindedir.

- Eğitim sisteminizde Fizik, Matematik gibi konular olmayacak mı?

Hayır bu yanlış bilgi. Ders programımızda konular var. Ama normal konulara ek olarak olay temelli öğrenme metotları da uygulanıyor.

- Dünyadaki en büyük eğitim sorunu nedir?

Ne yazık ki en önemli sorun her çocuk için eğitime erişimin mümkün olmaması ve kaliteli öğretmenlerle öğrenim görme şanslarının bulunmaması. Çok sayıda öğrenci eğitim sisteminin dışında. Ama 2030 yılı itibarıyla bu hedeflere ulaşmayı umuyoruz.

- Türk öğretmenlere sınıfta daha verimli olabilmeleri için ne önerirsiniz?

Biz 1970’lerde öğretmen yetiştirme programımızı tamamen yeniledik. Yavaş bir reformdu ama çok başarılı oldu. Öğretmen söz konusu olunca güven ve sorumluluk el ele olmalı.

- Öğretmenler, yetersiz ders kitapları, kalabalık sınıflar ve sorunlu ders programlarına rağmen başarılı olabilirler mi?

Finlandiya’daki öğretmenler, kendi öğretme araçlarını seçme özgürlüğüne sahipler. Eğer kaliteli malzeme bulamıyorlarsa eğitim araçlarını kendileri de yapabilir. Eğer iyi yetişmiş bir öğretmenseniz öğrencileriniz için en iyileri seçer ve öğretme yolculuklarında onlara rehberlik edebilirsiniz.

Okul ortamı çok rahat

- Okul ortamı tüm Fin okullarında rahat ve hoşgörülü. Öğrencilerle öğretmenler arasındaki ilişki rahat ve açık. Öğrenciler, öğretmenlere ilk isimleriyle hitap ediyor. Çocuklar, hava nasıl olursa olsun teneffüsleri dışarıda geçiriyor. Her öğrenciye, ücretsiz sıcak ve sağlıklı bir öğle yemeği veriliyor.

100. bağımsızlık yılı

- Finlandiya bu yıl bağımsızlığının 100. yılını kutluyor. 2017 yılı boyunca tüm dünyada “birlikte’ temalı etkinlikler düzenlenecek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr