TBMM Başkanlık Divanı; HDP’li Tuğba Hezer ve HDP’li Faysal Sarıyıldız’ın Genel Kurul çalışmalarına 47 birleşim katılmaması üzerine milletvekilliğinin düşürülüp düşürülmemesi konusunda hazırlanan Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı yazısı hakkında karar almak üzere dün toplandı. Hezer ve Sarıyıldız, yaklaşık bir yıldır yurtdışında bulunurken, Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı’nın yazısı üzerine dünkü Başkanlık Divanı toplantısında tartışma yaşandığı öğrenildi.

HDP’li TBMM İdare Amiri Sırrı Süreyya Önder, TBMM Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı tarafından divan üyelerine gönderilen yazının ekinde yer alan ve diğer milletvekillerinin devamsızlıklarını gösteren cetvelin bulunduğu CD’nin açılmadığını belirterek bu duruma tepki gösterdi. HDP’li Başkanlık Divanı üyeleri, Hezer ve Sarıyıldız dışında diğer vekillerle ilgili bilgi edinemedikleri için bu konudaki kararın daha sonra yapılacak toplantılarda alınmasını talep etti. HDP’li Önder, Bülent Arınç’ın TBMM Başkanlığı döneminde 2 milletvekilinin Meclis’e hiç gelmediğini belirterek, “Bir uygulama birliği yaratılmalı. Bugüne kadar uygulanan teamüllere göre hiç ceza verilmemiş. Şimdi verilmek isteniyor. Eğer devamsızlık için bir yaptırım uygulanacaksa, bundan sonra devamsızlık yapan vekiller için uygulansın” önerisinde bulundu. Tartışmaların ardından TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın önerisiyle milletvekillerinin devamsızlığı konusunda ilkelerin belirlenmesi amacıyla TBMM Başkanlık Divanı bünyesinde partilerin sandalye sayısına göre bir alt komisyon kurulması kararlaştırıldı. Böylece Sarıyıldız ve Hezer hakkında herhangi bir karar alınmazken, milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili süreç de başlatılmamış oldu.

Listede AKP’li de var

26. dönem ikinci yasama yılında bir ay içerisinde devamsızlıkları 5 günü aşan milletvekilleri arasında HDP’li Berdan Öztürk, Dirayet Taşdemir, Nimetullah Erdoğmuş, Erdal Ataş, Ali Atalan, Aycan İrmez, Alican Önlü, Lezgin Botan ve AKP’li Metin Külünk bulunuyor

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr