Darbeyle mücadele adıyla yürütülen sürecin demokrasiyle mücadele sürecine dönüştüğünü savunan İdris Baluken, "Darbenin siyasi ayağıyla ilgili AKP grubu nasıl bir soruşturma süreci, idari soruşturma yürütüyor? Siyasi boyutla ilgili hangi adli soruşturmalar yürütülüyor şeklindeki sözlü ya da yazılı sorularımıza yanıt almış değiliz. Darbenin siyasi ayağıyla ilgili sorulara konu gelince AKP grubu adeta süt dökmüş kediye dönüyor." dedi.   HDP'li Baluken, AKP'nin, komisyonunun çalışmasını engellediğini iddia ederek, "AKP grubu, Erdoğan'ın talimatıyla darbe komisyonunu aklama komisyonuna çevirecek pratik ortaya koydu. Başkanı, başkan yardımcısı, sözcüsü, katibi AKP'li. Böyle bir komisyondan ne çıkacak?" dedi.
Kanun hükmünde kararnameleri ve olağanüstü hal uygulamasının uzatılmasını eleştiren Baluken, şöyle devam etti: "Meclis'in, Saray muhtarları kadar dikkate alınmadığı, iradesinin hiçe sayıldığı bir dönemi yaşıyoruz. Buna karşı bütün siyasi parti gruplarının net bir tavır ortaya koyması lazım. Aylar sonra OHAL ilanıyla devreye konan hukuk dışı, yasa dışı KHK'lar Meclis'e getiriliyor. İçtüzüğü, Anayasayı açık şekilde ihlal var. Kendilerini 28 Şubatçılar ile Kenan Evren'lerle kıyaslaması gerekenler utanmadan 'Fransa'da, ABD'de OHAL ilan ediliyor' diyerek Türkiye'nin 81 vilayetinde de OHAL ilan edilmesi gerekir gibi bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Dünyadaki hiçbir OHAL uygulamasıyla kıyaslanmayacak bir faşizm ile karşı karşıyayız. KHK'larla parlamentonun devre dışı olması bir siyasi krizdir."   İktidarın dış politikasını da eleştiren Baluken, "Irak ve Suriye'de yürütülen yanlış politika Türkiye'yi bölgesel savaşın içine sürüklemiş durumda. Türkiye askeri yöntemlerle çözüm arayan savaş politikalarından vazgeçerek barışı önceleyen politikalara yoğunlaşmalı." değerlendirmesinde bulundu.
Baluken, bir polisin şehit olması bir polisin de yaralanmasına neden olan Rüzgar Çetin'in tahliyesini de "Türkiye yargısı, vicdanları kanatan karara imza attı. Bunların tamamının sarayın talimatıyla yapıldığını biliyoruz. Talimatla çalışan, saraya bağlı olan yargı mekanizmasıyla adalet sistemiyle karşı karşıyayız." şeklinde değerlendirdi.   Baluken, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın, OHAL uygulaması ve KHK'lara ilişkin açıklamalarının da ihsası rey olarak kabul ettiklerini söyledi.Kaynak: Cumhuriyet.com.tr