HDP’nin muhalefet şerhini Mardin milletvekili Mithat Sancar hazırladı. HDP’nin hazırladığı şerhte CHP’nin şerhindeki gibi “kontrollü darbe” sözü kullanılmadı ancak “Komisyon çalışmalarının başından itibaren darbe girişiminin sorumlusu olarak gösterilen yegâne örgüt Fethullahçı Terör Örgütü’dür. Oysa olayların akışındaki bazı boşluklar, akıllara darbeci bir ittifakın çok da imkânsız olmadığını düşündürmekte, aynı şekilde darbe sürecinde işlemesi muhtemel çeşitli pazarlık ve müzakere ihtimallerini güçlendirmektedir” sözü vurgulandı. HDP’nin 28 sayfalık şerh metninde şu bölümler dikkat çekti:

* Komisyon çalışmaları, AKP’li üyelerin kendi görüşlerini gerçekmiş gibi ileri sürebileceği bir platform gibi devam etmiştir. Darbenin 14 yıldır iktidarda olan AKP döneminde gerçekleştiği ve bu süreçte örgütün hangi yollarla palazlandığı es geçilmiştir. Bu durum, AKP’nin aklanması, sorumluluğun yükünü başkalarının sırtına yükleme devam etmiş, bunun sonucunda komisyon çalışmaları sulandırılmıştır.

* Cemaatin devletin tüm kademelerinde kemikleşmiş bir yapı oluşturması, yargı aracılığıyla çok kritik süreç ve davaları yürütmesi ve gücünün zirvesine çıkması AKP döneminde olmuştur.

* Oslo görüşmelerinin kamuoyuna sızdırılması barış müzakerelerine önemli bir darbedir. Habur için görevlendirilen bu 4 savcının tamamı görevden alınmıştır. Bu savcılardan biri MİT TIR’ları savcısıydı ama Habur’daki o ifade krizinde parmağı olup olmadığı şüphesiyle değil, MİT TIR’ları dolayısıyla açığa alınmıştır

* Çalışmalar hakikati ortaya çıkarmayı değil, darbeye ilişkin iktidarın senaryosunun pekişmesini ön plana alan bir yaklaşımla sürdürülmüştür.

* Darbeyi Cumhurbaşkanı’na haber veren eniştesi Ziya İlgen komisyona davet edilmediği gibi, komisyon raporunda tek bir satır bile yoktur.

* Darbe girişimine dair istihbaratın MİT’ten Genelkurmay’a iletilmesi saat 18.00 civarında gerçekleşmiştir. İhbarın bizzat Cumhurbaşkanı’na neden iletilmediğine dair bir açıklama yoktur.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr