HDP, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) şaibeli referandum sonuçlarına ilişkin "Mühürsüz oyların geçerli sayılacağı" yönündeki kararını Anayasa Mahkemesi'ne götürdü.

"HDP Yasal Temsilcileri" imzasıyla AYM’ye verilen dilekçede, referandum süreci ve oylama günü yaşanan ihlallere vurgu yapıldı.

HDP tarafından verilen dilekçede "Anayasa’nın 79’uncu maddesinin 2’inci fıkrası ‘Yüksek Seçim Kurulu’nun kararları aleyhine başka bir mercie başvurulamaz’ hükmünü getirerek YSK kararlarına karşı başka bir üst merci olmadığını ifade etmiştir. Bu nedenle YSK kararına karşı başvuru yolunun tükendiği açıktır. Ancak bu gerçek, YSK kararına karşı bireysel başvuru yolunun kapalı olduğu şeklinde yorumlanamaz. Zaten Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru, ilgili yargı mercii veya organlar tarafından verilen kararlar aleyhine başvurulacak başkaca bir hukuk yolu kalmadığında, bu organların kararlarının temel hak ve özgürlükleri ihlal ettiği yönünde bir iddianın varlığı halinde yapılmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

"Anayasa Mahkemesi Kanunu’nun 47’inci maddesi de bu çerçevede düzenlenmiştir; ‘Bireysel başvurunun, başvuru yollarının tüketildiği tarihten; başvuru yolu öngörülmemişse ihlalin öğrenildiği tarihten itibaren otuz gün içinde yapılması gerekir.’" denilen dilekçede, "Bu itibarla somut olayda diğer başvuru yolları tüketilmiştir ve Anayasa Mahkemesi’ne başvuru imkanı doğmuştur" ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr