Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun mevcut 506 fezlekeye ilişkin dokunulmazlığın tamamının kaldırılması yönündeki önerisine HDP “objektif” ve “hukuka uygun” olması şartıyla sıcak bakıyor. Dokunulmazlık tartışmasında HDP, kürsü hariç bütün dokunulmazlıkların kaldırılması ya da mevcut dosyalar hakkındaki dokunulmazlığın kaldırılmasını öneriyordu. HDP kaynakları, yakın zamana kadar yalnızca HDP’li vekillere yönelik bir sürece işaret eden Davutoğlu’nun bu çıkışının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile arasındaki görüş farklılığının da göstergesi olduğu görüşünü bildirdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başlattığı dokunulmazlık tartışmasında Başbakan Ahmet Davutoğlu önce bütçe görüşmelerinin ardından HDP’li vekillerin Meclis’e gelen fezlekeleri hakkında işlem yapılacağını açıklamıştı. Davutoğlu isim vermeden HDP’li Tuğba Hezer’e işaret ederek diğer muhalefet partilerinin bu konuda destek vermesini istemişti. Meclis’te bu yönde bir sürecin başlaması beklenirken Davutoğlu’nun TBMM’deki mevcut 506 dosya hakkında dokunulmazlığın kalkması çağrısı yapması akılları karıştırdı.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Davutoğlu’nun yaptığı teklifin HDP’nin sunduğu iki öneriden birisi olduğunu belirterek “Önerilerimizden biri, fezlekelerle ilgili var olan bütün dosyaların komisyona indirilerek görüşülmesiydi. Başbakan bu teklifi yapmış durumda. O nedenle bizim birinci önerimiz doğrultusunda böylesi bir sürece olumlu bakacağımızı ifade edebiliriz. Objektif kriterlere ve mevcut ulusal ve uluslararası hukuk normlarına göre bir değerlendirme yapılması durumunda herhangi bir çekincemiz yoktur. Bu şekilde haklarında fezleke hazırlanmış dosyaların içeriği ile ilgili bütün kamuoyunun ve halkımızın gerekli bilgilere ulaşma imkânı da doğacak” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr