HDP’nin Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland’ın tutuklu milletvekilleriyle ilgili Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapılan başvuruların ele alınmaması durumunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) bu durumu ele alacağını açıklamasının çok önemli olduğunu belirtti.

‘Süreç işletilmiyor’

Özsoy, AYM’nin başvuruları hiçbir gerekçe göstermeden gündemine almadığını, bunun üzerine 20 Şubat 2017 tarihinde HDP’nin tutuklu milletvekilleriyle ilgili AİHM’e başvuru yaptığını anımsattı. AYM’nin daha önce tutuklu milletvekilleriyle ilgili verdiği bir karar olmasına karşın yeni başvuruları almamasının tamamen referandum süreciyle ilişkili olduğuna işaret eden Özsoy, şunları dile getirdi: “Bu aşamadan sonra AİHM’in bir şeyler yapması lazım. Çünkü ülkemizde AYM bu süreci işletmiyor. Ya da bu aşamadan sonra AYM’nin yeni bir değerlendirme yaparak başvuruları acilen gündemine alması gerekiyor. Eş başkanlarımız ve milletvekillerinin tutuklu olduğu bir ortamda yapılacak referandumun meşruiyeti tartışmalı olacaktır. AİHM’in en kısa zamanda bu konuda karar almasını bekliyoruz” Özsoy, “Venedik Komisyonu’nun açıklayacağı rapor bütün Avrupa kurumlarını bağlıyor. OHAL koşullarında, eş başkanlarımız ve vekillerimizin tutuklu olduğu bir ortamda referandum yapılması eşitliğe aykırı” diye konuştu.

Raportörle görüşme

Öte yandan HDP’li Özsoy dün Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Raportörü Jordi Xucla ile görüştü. HDP Grup toplantı salonundaki görüşmede, HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de bulundu. Edinilen bilgiye göre görüşmede referandum süreci öncesi tutuklu eş başkanlar, milletvekilleri ve belediye başkanları ve belediyelere kayyım atanması gibi konular ele alındı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr