1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü yurt genelinde coşkuyla kutlandı. Renkli görüntülere sahne olan kutlamalarda horon da vardı, Roman havası da... Sokaklarda “Hayır daha bitmedi, mücadeleye devam”, “OHAL’de direneceğiz, her halde direneceğiz” mesajı verildi. Sıkı güvenlik önlemlerinin dikkat çektiği kutlamalarda zaman zaman gerginlik de yaşandı.

TRABZON

DAVULLU ZURNALI ‘HORON’ Trabzon’da 1 Mayıs kutlaması yapan kortej, Maraş Caddesi’nden geçerken bir taraftar grubunun lideri M.F’nin de bulunduğu 8-10 kişilik topluluk, Rabia ve bozkurt işaretleri yapıp “Recep Tayyip Erdoğan”, “Ya Allah Bismillah Allahu Ekber” sloganı attı. Yürüyüşçüler, atılan sloganlara karşılık vermezken, polis slogan atan grubun önünde barikat oluşturdu. Kutlamalara yöresel kıyafetleriyle katılan bir grup renkli görüntüler oluşturdu, kalabalık kortej davul zurna eşliğinde horon oynadı.

ESKİŞEHİR

Tepebaşı ilçesindeki Sıhhiye Meydanı’nda yapılan kutlamalarda CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Kristalİş üyesi işçiler ile birlikte “İşçiler birlik olunca dünya yerinden oynar” sloganı attı. Türkiye Kamu- Sen ise Odunpazarı’nda kutladı.

YALOVA

Kutlamalarda sık sık “ Hayır Bitmedi, daha yeni başlıyor”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları atıldı. Emekli Sen Yalova Şube Başkanı Kubilay Bozkurt, “1 Mayıs, bir taraftan emekçilerin güncel ve somut taleplerinin öne çıktığı, diğer taraftan işçi sınıfı ve ezilen halkların sınıfsız, sömürüsüz, barış içinde bir Türkiye ve dünya yaratmak için yürüttüğü mücadeledeki kararlılığın simgesidir” dedi.

Süpürgesini bırakmadı

AMASYA

Künç Köprü’de toplanan işçi ve emekçiler buradan Yavuz Selim Meydanı, Atatürk Anıtı önüne kadar yürüdü. SES Amasya Şube Başkanı Satılmış Ayan, AKP hükümetinin ülkeyi işçi için cehenneme, sermaye için cennete çevirdiğini belirtti. Amasya Belediyesi sözleşmeli temizlik işçisi bir kadın yürüyüş sırasında kaldırımları süpürmeye devam etti.

RİZE

Fındıklı’da “Hayır bitmedi, mücadeleye devam” pankartı açıldı, “Kiralık değil, kadrolu çalışmak istiyoruz”, “Savaşa değil, eğitim ve sağlığa bütçe” dövizleri taşıdı. Katılımcılar tulum eşliğinde horon oynadı.

GİRESUN

Debboy mevkiinde toplanan kalabalık, pankart ve dövizlerle davul zurna eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Güvenlik noktasından geçerek alanda toplananlar sloganlar attı, CHP’liler de sepetlerle getirdikleri fındıkları katılımcılara dağıttı. Giresun Emniyeti’nin hem yürüyüş güzergâhında, hem de Cumhuriyet Meydanı çevresinde yoğun güvenlik önlemi aldığı gözlendi.

2500 polis görevde

DİYARBAKIR

İstasyon Meydanı’nda düzenlenen kutlamalar coşku içerisinde geçerken, kutlama alanı ve çevresinde 2 bin 500 polis görev yaptı. Türkçe ve Kürtçe “Yaşasın 1 Mayıs”, “KHK’lere hayır”, “Özgür emek, özgür toplum”, “657 sizin olsun, alanlar bizimdir”, “Hayır daha bitmedi, mücadeleye devam”, “OHAL’de direneceğiz, her halde direneceğiz” ve “Kadın yaşam özgürlük” pankartları asıldı.

GAZİANTEP 

Yaklaşık bin kişinin katıldığı Şahinbey’deki kutlamalarda, Türkçe ve Kürtçe şarkıların çalındığı alanda işçiler, halaylar çekip sloganlar attı. Çalışma şartlarının iyileştirilmesini isteyen işçiler, KHK’lerle ihraçlara tepki gösterdi.

VAN

Musa Anter Parkı çevresinde geniş güvenlik önlemi alındı. Kutlamalara HDP Van milletvekilleri Nadir Yıldırım, Adem Geveri ve Lezgin Botan ile işçiler katıldı. HDP Van Milletvekili Nadir Yıldırım’ın Kürtçe konuşması ile devam eden kutlamalar, Kürt sanatçı Mem Ararat’ın konseriyle son buldu.

ADANA

Katılımcılar Uğur Mumcu Meydanı’na “Her yer Taksim her yer direniş”, “Özgür basın susturulamaz”, “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları atarak yürüdü. DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Yaşar Gündoğdu, “İşçi sınıfı ‘Hayır’ diyor. Bizler 16 Nisan’da da hayır dedik. Baskıya teslim olmadık, yalana kanmadık, boyun eğmedik. Bizi yok sayanlara biz ‘Hayır’ demeye devam edeceğiz” dedi. Mitingde Kurtalan Ekspres konser verdi.

Bebek arabaları bile arandı

ÇORUM

Seyyar satıcılar alana alınmazken, polisin bebek arabalarını da araması dikkat çekti. Kutlama halaylarla sona erdi.

BALIKESİR

TÜRK-İŞE bağlı sendikaların öncülüğünde düzenlenen kutlamalara, KESK’e bağlı sendikalar, Eğitim-İş, Akademik Odalar Birliği, CHP, Emeğin Partisi, Birleşik Haziran Hareketi, Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği destek verdi.

AYDIN

Didim’de 1 Mayıs İşçi Bayramı aralarında siyasi parti, sendika ve sivil toplum kuruluşlarının yer aldığı 1 Mayıs Platformu tarafından kutlandı. Konuşmaların ardından çalınan müzik eşliğinde kutlamalara katılanlar halaylar çekti.

ERZURUM

Hak - İş’in Erzurum Yakutiye Meydanı’nda yaptığı kutlamalara Sağlık Bakanı Recep Akdağ, AKP Milletvekilleri Zehra Taşkensilioğlu,Orhan Deligöz, İbrahim Aydemir, Mustafa Ilıcalı, MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, Büyükşehir Belediye Başkanı AKP’li Mehmet Sekmen de katıldı.

 BURSA

Çarşambapazarı’nda toplanan işçiler sloganlarla Atatürk stadı meydanına yürüdü. Yürüyüş sırasında HEPAR üyesi bir grupla Birleşik Haziran Hareketi üyeleri arasında kısa süreli arbede yaşandı. Kutlama Atatürk Stadı Meydanı’nda İlkay Akkaya konseri ile sona erdi.

ARTVİN

Artvin’deki kutlamalara maden protestosu damga vurdu. Atapark önünde toplanan yaklaşık 2 bin kişi, trafiğe kapatılan Cumhuriyet Caddesi üzerinde döviz ve afişlerle yaklaşık 1 kilometre yürüdü. Yürüyüş sırasında, ‘Katil şirket, Artvin’i terk et’, ‘Cerattepe geçilmez, Artvin halkı yenilmez’ gibi sloganlar atıldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr