Meteoroloji Genel Müdürlüğü, IŞİD’in Musul’un güneyinde bulunan kükürt üretim tesislerini ateşe vermesi sonucu oluşan zehirli gazların önceki gün kısmen yere indiğini, bundan sonrası için bir risk bulunmadığını açıkladı. Kirliliğin yaşandığı günlerde bölgedeki hava kalitesi izleme istasyonlarından “veri alınamamasına” tepki gösteren Çevre Mühendisleri Odası ise Türkiye’de asit yağmurları yağmasa da ciddi bir kirlilik oluşabileceğini belirterek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı sorumlu davranmaya çağırdı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Musul’un güneyindeki yangınla ilgili dün yaptığı açıklamada yangın nedeniyle Türkiye’de asit yağmuru riskinin bulunmadığını belirtti. Açıklamada, “Tahminlere uygun olarak tekrar başlayan yağış ile dün (önceki gün) kısmen taşınan gaz ilk etapta yere inmiştir. Yağışla birlikte rüzgaâr yön değiştirdiği için Musul üzerinden ülkemize doğru gaz taşınımı sona ermiş olup bu (dün) geceye kadar devam edecek yağışlarda asit yağışı riski bulunmamaktadır” denildi.

Mardin İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Derviş ise “Yağmur altında kalmayın, dışarı çıkmayın. Özellikle ilk yarım saatte yağan yağmur suyunu kullanmayın. Yağmur suyunu içmeyin, hayvanlara içirmeyin” diye konuştu. Uyarıların ardından dün sabah etkili olan yağmurda Şırnak ve Mardin’de vatandaşlar sokağa çıkmadı. Okullarda öğrenciler teneffüste de dışarı çıkarılmadı. Gaziantep’te sokağa çıkmak zorunda kalan vatandaşlar, şemsiye ve poşetlerle asitten korunmaya çalıştı.

İstasyonlar durdu

Çevre Mühendisleri Odası’- ndan (ÇMO) yapılan açıklamada ise “Cuma günü (dün) bölgede beklenen yağışlar belirli oranda kirlilik içermekle birlikte, kuvvetli asit yağmurları (kezzap) etkisinin oluşması söz konusu değildir” denildi. Açıklamada, kirliliğin yaşandığı günlerde bölgedeki hava kalitesi izleme istasyonlarından “veri alınamaması” da eleştirilerek, “Bakanlığın hava kalitesi izleme istasyonlarının çalışır halde olması ve verilerin paylaşılması oldukça önemlidir. Ek olarak, yüzey sularından ve topraktan numune alınarak acilen analiz yapılmalı ve kamuoyu ile paylaşılmalıdır. 24 Ekim’de ülkemizi yoğun bir şekilde etkileyen bu kirliliğe dair herhangi bir açıklamanın neden ilgili kurumlar ve üniversiteler tarafından yapılmadığı ise cevaplanması gereken soruların başında gelmektedir” denildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr