Belçika’nın başkenti Brüksel’de hafta başında düzenlenen cihatçı saldırılarının faillerini bulmak polisin düzenlediği operasyonlarda, gözaltına alınan bir kişinin Zevantem Havaalanı’ndaki saldırıyı düzenleyen üç kişiden biri olduğu iddia edildi. Belçika’da perşembe gecesi yapılan baskınlarda 6 kişiyi gözaltına alan polis, bu kişilerin Brüksel’deki saldırılarla olan bağlantısını araştırıyordu.

 

Terör suçlamaları

Savcılığın dün yaptığı açıklamada, saldırılarda rolü olduğu düşünülen Faysal C. adlı kişinin “Terör örgütüne üye olmak, terör cinayeti işlemek ve işlemeye teşebbüs etmek” suçlamasıyla sorgulandığı ve evinde beş saatten fazla süren aramalarda silaha rastlanmadığı belirtildi. Resmi açıklamada Faysal C’nin, İbrahim Bakraoui ve Najim Laachroui ile birlikte Zevantem Havaalanı’nda saldırıyı düzenleyen kişilerden biri olduğuna dair herhangi bir bilgi yer almazken, Belçika medyası Faysal C’nin saldırının üçüncü faili olduğunu ilan etti. Belçika basınında, Faysal C’nin, havaalanındaki saldırılardan önce güvenlik kameralarına bavulla görünütüsü yansıyan üç kişiden biri olduğuna, freelence gazetecilik yaptığına ve saldırı düzenlenen Maelbeek metro istasyonuna sadece 500 metre uzakta bir stüdyo dairede yaşadığına ilişkin haberler yer aldı. Le Soir gazetesi de Faysal C’nin havaalanındaki saldırıyı düzenleyen üçüncü kişi olma ihtimalinin yüksek olduğu iddiasına yer verdi. Gözaltına alınan diğer kişiler Aboubakar A, Rabah N ve Abderaman A sorguda.

 

Belçika İçişleri Bakanı polisi suçladı

Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon, İstanbul’daki bağlantı memurunun Türk makamları kendisine İbrahim ile ilgili bilgi aktardığında, “en azından özensiz ve ne proaktif ne de angaje” hareket ettiğini söyledi. Jambon, memurun “kabul edilemez bir hata yaptığını” belirtti. Jambon’un açıklamalarına göre polis teşkilatı içindeki iletişimsizlik şöyle gerçekleşti: İbrahim, 11 Haziran 2015’te Gaziantep’te gözaltına alındı. Gözaltıyla ilgili olarak İstanbul’daki Belçikalı polis memuru 26 Haziran tarihinde bilgilendirildi. Memur, kendisine iletilen bilgileri üç gün sonra Brüksel’e aktardı. Brüksel’deki terörle mücadele birimleri, küçük suçlardan kaydı bulunan Bakravi hakkında İstanbul’daki memurdan bilgi istedi. Ancak Belçikalı memur, 20 Temmuz’a kadar Brüksel’e bilgi iletmedi.

 

Sorgulanmamış

Belçika polisinin “ihmal” skandallarına her gün bir yenisi ekleniyor. Daily Mail’in haberine göre, Belçika polisi Paris saldırılarının baş şüphelisi Salah Abdeslam’ı yakaladığı günden Brüksel’deki saldırılara kadar olan dört gün boyunca yalnızca bir saat sorguladı. Polisin bu kadar az sorgu yapmasının gerekçesi, Abdeslam’ın “yorgun” olmasıydı. Cumartesi günü yapılan bir saatlik sorguda, polisi ilk ve tek olarak 13 Kasım’daki Paris saldırılarını sordu.

 

Nükleer şüphe

Belçika’da Derniere Heure gazetesinin haberine göre, Brüksel saldırılarından iki gün sonra, Tihange nükleer santralinde görevli bir güvenlik görevlisi vurularak öldürüldü. Paris ve Brüksel saldırganlarının bağlantılarının olduğu Charleroi kentinde perşembe akşamı köpeğini dolaştırmaya çıkan güvenlik görevlisinin silahla vuurlup öldürülmesinin yanısıra santral giriş ve kimlik kartları çalındı. Bunun üzerine kartlar iptal edildi. Polis sözcüsü daha sonra olayda terör şüphesi bulunmadığını duyurdu. Daha önce Derniere Heure, Brüksel saldırganlarının aslında Tihange nükleer santralını ve yetkililerini hedef aldığını yazmıştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr