Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davada dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Hasan Durmuşoğlu’nun sorgusu yapıldı. Durmuşoğlu, Dink’in ismini dahi daha önce duymadığını belirterek, Yasin Hayal ve ilişki içinde olduğu Trabzon Jandarma görevlileri hakkında sorulan soruların hepsine, “Bilmiyorum, hatırlamıyorum” diye yanıt verdi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmada, tutuklu sanık eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek hazır bulundu. Tutuksuz sanıklar eski Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı, dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlileri Ercan Demir ve Hasan Durmuşoğlu duruşma salonunda yer aldı. Duruşmaya, Ogün Samast, Yasin Hayal, Hamdi Egbatan, Osman Gülbel, Ali Poyraz, Şükrü Yıldız, Mehmet Ali Özkılınç SEGBİS aracılığıyla görüntülü ve sesli olarak katıldı.

Suçlamaları reddeden Durmuşoğlu, dosyaya eklenmesinin nedeninin Mülkiye Müfettişlerinin 9 yıl sonraki incelemesi olduğunu ifade ederek, “Bu dosya bir günde hazırlanıp bir günde buraya gelmiş. Ben cinayetle ilgili olarak detaylara vakıf değilim. Buna karışanları da daha önce hiç duymadım. İfadem alındığı zaman tanık mı şüpheli mi olarak ifademin alındığını öğrenmedim” dedi.

İddianamede operasyon yapılmaması ile ilgili kendine sorumluluk yüklendiğini anımsatan Durmuşoğlu, “Raporlar hazırladığında Trabzon’da görevlidir’ denilmiş. 2004’te Yasin Hayal’le ilgili süreçte Trabzon’da değildim. Operasyonu kimin yapacağı yönetmelikle belli. Ahmet İlhan Güler hakkında takipsizlik kararı var. Benim hakkımda da böyle olmalıydı” diye konuştu. Hakkında haber raporlarının gizlenmesi suçlaması olduğunu söyleyerek, “Bahsedilen 2 yazım var parafımın olduğu, bunların verilmediği iddia ediliyor ancak verildi” dedi.

Kitaptan öğrenmiş

Durmuşoğlu’nun çapraz sorgusu sırasında mahkeme başkanı, “Emniyet müdürünün haberinin olması gereken bir husus değil mi bu” diye sorması üzerine Durmuşoğlu, “Bugünkü veriler olsa öyle bir hassasiyet gösterilmesi gerekirdi. O günkü şartlarda o bilgi nasıl değerlendirildi bilmiyorum” diye yanıt verdi. Duruşma savcısının Erhan Tuncel’in Trabzon İstihbarat Şube’de 14 saat tutulduğundan bilginiz var mıydı?” sorusuna Durmuşoğlu, “Kitaptan öğrendim. Benim de haberim yoktu. Çünkü uzun bir zaman” diye yanıt verdi.

Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu’nun “Başka haber kaynağınız var mıydı sorusunu, ‘Bilmiyorum’ diye cevapladı. “Faruk Sarı’nın ifadesinde bahsettiği istihbaratçıların değerlendirme toplantısına katıldınız mı” sorusuna ise “hatırlamıyorum” diye yanıt verdi. “Trabzon C Büro amirliğiyle bilgi alışverişi var mıydı?” sorusu üzerine ‘bilmiyorum’ dedi. “Yasin Hayal Trabzon TEM Şube’nin üzerinde çalışma yaptığı biri miydi” sorusunu ise cevaplamadı. “Jandarma ile bilgi paylaşımı yapar mıydınız” sorusuna “Ben yapmadım” diye yanıt verdi.

‘Dikkatimi çekmedi’

“Hayal’in ilişki içinde olduğu jandarma görevlileri ile ilgili bir çalışma yaptınız mı” sorusunu da, “Diğer görevlilerle ilgili böyle bir düşüncem yoktu o zaman” diye cevapladı. Avukat Bahri Belen’in “Daha önce Hrant Dink ismini duydunuz mu?” sorusuna “Duymadım. Duymuşsam da dikkatimi çeken bir isim değildi” dedi. Mahkeme Akyürek ve Yılmazer’in tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, firari sanıklar hakkında çıkarılan yakalama emirlerinin yerine getirilmesinin beklenmesine karar verdi. Heyet, Engin Dinç, Ercan Demir, Faruk Sarı ve Mehmet Uçar’ın duruşmalardan vareste tutulmalarına karar verdi. Duruşmayı 7-8-10-11 Kasım’a erteleyen heyet, bir sonraki celse Ahmet İlhan Güler, Celalettin Cerrah ve Sabri Uzun’un sorgularının yapılmasına hükmetti.

BİRİ HATIRLAMADI DİĞERİ SUST

Susurluk davası hükümlüsü, eski Özel Harekât Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin’in cezası, hafıza kaybına uğradığını iddia edince ertelendi. Mehmet Ağar hakkında çete kurduğu iddiasıyla oluşturulan TBMM Soruşturma Komisyonu üyelerine ifade veren Şahin için komisyon başkanı Mehmet Pak, “Şahin’in ifadesini bu şartlar altında alamadık” demişti. Adli Tıp Kurumu da Şahin’in hafıza kaybının kalıcı olduğunu bildirmişti. Şahin, Ergenekon davasında ‘çok şey’ söyledi ancak sorulara ‘hatırlamıyorum’ yanıtını verdi. Çete kurmaktan 5 yıl hapse mahkum olan, bir yıl Aydın’daki Yenipazar Cezaevi’nde hapis yatan eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar ise katledilen yazarımız Uğur Mumcu’nun faillerinin açığa çıkarılmasını isteyen Güldal Mumcu’ya, “Hanımefendi, bir tuğla çekilirse bütün duvar yıkılır. Benden bunu beklemeyin!” demişti. Ağar diğer davalarda devleti adres gösterdi.Kaynak: Cumhuriyet.com.tr