Darbe girişimi sırasında Akıncı Üssü’nün pistleri bombalanmıştı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ı darbeye ikna etmek için “‘Dilerseniz sizi kanaat önderimiz Fethullah Gülen ile görüştürürüz” diyen Akıncı 4. Ana Jet Üssü’nde Üs Komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim’in savcılık ifadesi ortaya çıktı. Evrim, Akıncı Üssü’ndeki harekât merkezinin 143. Filo Gazinosu olduğunu, eylemlerin buradan yönetildiğini söyledi.

‘Siviller de vardı’

141. Filo’ya saat 22-23.00’te gittiği sırada bir anda etrafında sivil ve resmi kıyafetli, silahlı askerlerin filo bölgesinde olduğunu gördüğünü ifade eden Hakan Evrim, “Ben ‘Siz ne yapıyorsunuz’ dediğimde ‘Siz karışmayın denileni yapın’ dediler. Ellerinde silah bulunduğu için herhangi bir direnmede bulunmadım” ifadelerini kullandı.

143. Filo’da çok yoğun bir kalabalık olduğunu anlatan Evrim, gazinoya girmesiyle çıkartmaları bir olduğunu söyledi. İçeride tanımadığı 50’ye yakın silahlı, silahsız resmi ve sivil kıyafetli birçok kişi olduğunu iddia eden Evrim özetle şunları söyledi:

“Saat 24.00 sıralarıydı, anladığım kadarıyla harekât merkezi 143. Filo Gazinosuydu, eylemleri buradan yönetiyorlardı. Bu arada eski Hava Kuvvetleri Komutanı olan Akın Öztürk’ü de Genelkurmay Başkanı’nın bulunduğu makam odasında etrafı sarılı şekilde getirdiler, gruplar halinde odaya kişiler girip çıkıyordu, ancak Akın Öztürk ve Genelkurmay Başkanı’nın odadan ayrıldıklarına şahit olmadım. Askeri savcılar bizi teslim almaya geldikleri saat olan 15-16.00 sıralarında görüşme yapıldığı sırada, Akın Paşa da olay yerine geldi, hatta Akın Paşa sol ayağının topuk kısmında mermi isabet ettiğinden yaralanma olduğunu söyledi. Üssü ele geçiren grup, Akın Paşa’ya gidebileceğini söyledi, kendisi de izin verin 2. Başkan Yaşar Gürel ve Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal’ı da beraberimde götüreyim dedi, onlar da izin verdi, ben bir minibüs tahsis ettim. Öztürk’ün herhangi bir talimat verdiğini görmedim. FETÖ/PDY ile kesinlikle bir bağlantım bulunmamaktadır.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr