Suriye hükümet güçleri, Halep’in doğusunu cihatçıların elinden tümüyle alarak şehrin tamamında kontrolü sağlama yönünde önemli bir adım daha attı. UNESCO Dünya Mirası listesindeki eski şehrin dış bölgelerinden cihatçılar tümüyle püskürtüldü. Suriye resmi haber ajansı SANA, merkezdeki Halep Kalesi’nin kuzeydoğusunda bulunan 2 mahallenin (Bab el Hadid ve Aghiour) alındığını duyurdu.

‘Canlı kalkan yaptılar’

Muhaliflerin Suriye İnsan Haklarını Gözlemevi bunu doğrularken hükümet güçlerinden kaynaklar “Düşman yenildi ve güneydeki mevzilere kaçmaya başladı” diye konuştu. Halep Kalesi’nin etrafındaki bölgeyi yaklaşık 4 yıl sonra geri alan hükümet güçleri, Doğu Halep’in yüzde 75’inde kontrolü sağladı. “Savaşların Anası” adını verdiği operasyon kapsamında ordu şimdiye kadar 35 mahalle ve semti ele geçirdi. Bu ilerleme sayesinde Doğu Halep’ten çıkabilen sivillerin sayısı 80 bini geçti. Bab el Hadid’den kocası, 5 çocuğu, annesi ve kardeşleriyle birlikte çıkan ve tahliye otobüslerine binen Um Abdu, “Son 4 gündür bıçak sırtında yaşıyorduk. Militanlar bizi canlı kalkan olarak kullanıyordu. Sonra ordu geldi, çıkabildik” dedi.

Ateşkes çağrısı

BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan bir haftalık ateşkes tasarısının Rusya ve Çin tarafından veto edilmesi ve Suriye hükümetinin “silahlı gruplar tümüyle çekilme garantisi vermeden başka ateşkes olmayacak” resti çekmesine rağmen dün Halep’teki tüm silahlı gruplar ortak açıklama yayımladı: 5 günlük ateşkes çağrısı yapıp 500 yaralı-hasta ve kalan sivillerin çıkabileceğini söylerken şehrin geleceğiyle ilgili müzakere yapılmasını talep etti. Liva Ahrar ile diğer bazı ÖSO gruplarının beyaz bayrak açarak orduya teslim olduğu, diğer grupların da teslim olmak için ABD, Türkiye ve Katar’la görüşmeler yaptıkları öğrenildi.

Ankara’nın arabuluculuğu

Rusya’da Sputnik ve RİA Novosti’ye konuşan Başbakanı Binali Yıldırım “Terörist grupların Halep’ten çekilmesi için en başından beri çabalarımızı sürdürüyoruz” dedi. Ateşkes sağlanması için de her türlü çabayı sarf ettiklerini söyleyen Yıldırım “Rusya ile Suriyeli muhaliflerin bir araya gelmesi için elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz. Bu kapsamda çok önemli başarılar elde ettik. Taraflar arasında anlaşma imzalanması herkesin çıkarına” ifadelerini kullandı.

Batı Halep’e cihatçı ateşinde ise bir Rus askeri danışman öldü. İsrail ise bir hafta içinde ikinci kez Şam yakınlarına hava saldırısı düzenleyip bu kez Mazzeh hava üssünü vurdu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr