Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ı destekleyen güçler savaşın gidişatını değiştirecek en önemli zaferi elde etti. Batı Halep’i kontrol eden hükümet güçlerinin cihatçıların kontrolündeki Doğu Halep’in neredeyse tamamına yerleşmesinin ardından, kalan militanların çıkışı için Ankara ile Moskova arasında anlaşma sağlandı. Rusya’nın BM Temsilcisi Vitali Çurkin de şehrin tümüyle hükümetin kontrolüne geçtiğini ve askeri operasyonların sona erdiğini ilan etti.

Birleşmiş Milletler Halep için acil toplanıyor

Reuters’a konuşan Türk hükümet kaynaklarının Türkiye ile Rusya’nın garantörlüğünde olduğunu belirttiği anlaşma şöyle: Dün akşam ateşkes yürürlüğe girdi, bu sabaha karşı otobüslerle tahliye başlıyor. İlkin kalan sivillerle yaralılar, sonra cihatçılarla aileleri tahliye edilecek. Ağır silahları bırakacak ama hafif silahları yanlarına alabilecek cihatçılar, Nusra’nın kontrolündeki İdlib’e gidecek. Ahrar-uş Şam ise Halep’in kuzey ve batı kırsalına geçeceklerinden söz etti. Gereken güvenli koridorlar Rusya ve Su- riye hükümeti tarafından açıldı. Dün gece toplanan BM Güvenlik Konseyi’nde ABD ile müttefiklerinin Halep’le ilgili suçlamalarına sert karşılık veren Çurkin, anlaşmayı doğruladı. ABD Dışişleri anlaşmadan memnuniyetini açıkladı.

4.5 yıl sonra hezimet

Bu çıkış, ABD ile müttefiklerinin desteğiyle 2012 yazında Halep’in doğusunda savaş çıkaran cihatçıların hezimeti anlamına geliyor. Artık 5 büyük şehri kontrol eden Esad yönetiminin, İdlib’de toplanan cihatçıları Türkiye’ye sürüp sürmeyeceği önemli soru işareti. Son bir haftada Doğu Halep’te mahsur kalmış sivillerin 100 binden fazlası, kendiliğinden hükümet güçlerine giderek bölgeden tahliye oldu. Kurtulanlar, Halep’te silahlı grupların sivilleri canlı kalkan yaptığını, kaçmaya çalışanları vurduğunu anlattı.

‘Onlarca kişi katledildi’

Birleşmiş Milletler (BM) ise bölgede kendi yetkilisi olmamasına rağmen hükümet güçlerini sivilleri katletmekle suçladı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcüsü Rupert Colville, kaynaklarını açıklamaksızın şu haberleri aldıklarını iddia etti: “Hükümet güçleri dört ayrı noktada 11’i kadın, 13’ü çocuk 82 sivili gördükleri yerde öldürdü, ayrıca sivillerin evlerini basıp içerde bulduklarını öldürüyor ya da gözaltına alıyor.” Gelgelelim Yüksek Komiserlik “Umuyoruz ki bu haberler yanlış ya da abartılıdır” açıklamasını yayımlarken BM Genel Sekreterliği de haberi bağımsız kaynaklara doğrulatamadıklarının altını çizdi. AP ajansı, konuştuğu sivillerin böyle bir tanıklığı olmadığını duyurdu.

Muhaliflerin Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ilk çatışmaların başladığı Mart 2011’den beri 312 bin kişinin öldüğünü duyurdu. Buna göre savaş kurbanlarının 90 binden fazlası sivil, 110 binden fazlası hükümet gücü mensubu.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA 

Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada "Halep'te temaslarla ateşkes saplandı. Önce siviller sonra muhalifler tahliye edilecek. Mutabakatın işleyişini takip edeceğiz." denildi

 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Halep açıklamasıKaynak: Cumhuriyet.com.tr