Kadınlar, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran ve mahallelilerin da katıldığı açıklamadan sonra, Birgül Çoban'ın yaşadığı Hacıhüsrev Mahallesi'nde yürüyüş yaptı. 

Birgül Çoban'ın öldürüldüğü yerde yapılan açıklamaya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran da katıldı. Cankurtaran, Birgül Çoban'ın kız kardeşi İlknur Çoban'a sarılarak teselli etmeye çalıştı. Burada yapılan basın açıklamasından önce kısa bir konuşma yapan Cankurtaran, çok vahim bir olay nedeniyle buraya geldiklerini belirterek, çok üzgün olduğunu ve ailesine başsağlığı dilediğini söyledi. 

'2017 BİZ KADINLAR İÇİN DAHA KANLI GEÇECEK'

Cankurtaran yaptığı açıklamada, "Daha çok değil, 8 gün önce Birgül bu sokaklardaydı ve çocukları ile ilgili hayalleri vardı. Fakat eşi tarafından hunharca katledildi. Maalesef ülkemizde bu bir ilk değil, bu bir son olmalı. Fakat rakamlara baktığımızda da ülkemizde durum hiç parlak görünmüyor. Zira 2015 yılında 303 kadınımız katledildi. 2016 yılında 328'e çıktı bu rakam ve 2017'nin daha 6 ayında 173 tane kadınımız katledildi. Bu gösteriyor ki 2017 yılı biz kadınlar için daha kanlı geçecek" dedi.
Yasemin Öney Cankurtaran, "Bu iş görüldüğü üzere polis önlemleri ile engellenemiyor. Bu iş bir zihin değişikliği ile olacak. Kadına şiddet ve kadının katledilmesi, zihinlerin değişmesi ve kadının eşit birey olarak kabul edilmesi ve kadın haklarına saygı duyulmasıyla ancak olacaktır" dedi.

KADINLARIN BASIN AÇIKLAMASI

Kadın kuruluşları adına yapılan basın açıklamasını ise Ayşegül Başer okudu. Eşinden boşanmak isteyen Birgül Çoban'ın geçtiğimiz hafta burada eşi tarafından pompalı tüfekle vurularak öldürüldüğü belirtilen açıklamada, "Birgül, 5 ayda erkekler tarafından öldürülen 173 kadından sadece bir tanesi. Her gün kadın cinayetleri haberleriyle uyanıyoruz. Birgül de defalarca boşanmak istediği, şiddetinden kurtulmaya çalıştığı eşi Ali Çeçen tarafından 2 Haziran gecesi vurularak tam burada hayatını kaybetti. Erkekler tarafından sistematik bir şekilde gerçekleştirilen bu cinayetlerin arkasında yatan asıl nedenin, cinayetlerin önlenmesi değil de boşanmaların azalmasını kendine dert edinen kadın düşmanı politikaların bir sonucu olduğunu hepimiz biliyoruz" denildi. 

HACIHÜSREV SOKAKLARINDA SLOGANLAR EŞLİĞİNDE YÜRÜDÜLER

Açıklamadan sonra Birgül Çoban'ın yaşadığı Hacıhüsrev Mahallesinde yürüyüş yapıldı. Yasemin Öney Cankurtaran'ın da katıldığı yürüyüşte, "Birgül Çoban isyanımızda", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları atıldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr