Anayasa referandum sürecinde “hayır” kampanyası yürüten Demokrat Parti’nin (DP) genel başkanı Gültekin Uysal, neden referandumda “hayır” diyeceklerini Cumhuriyet’e anlattı:

* Sorumluluğu olmayan alanda irade kullanıyor: Sorumluluğu olmayan alanda irade kullanıyor: Türkiye’nin, özellikle 15 Temmuz sonrası iktidarıyla muhalefetiyle, çok uzun kutuplaşma dönemi sonrası, ortak değerler etrafında buluşabilme, cumhuriyetin, demokrasinin, laikliğin, liyakatin temelinde yeniden bu büyük ülkenin kendisini var edebileceği değerler etrafında buluşabilmesi varken, bugün maalesef iktidar bu talebi aldı; zihninin arkasında tuttu. Kademe kademe yargılanma korkusuyla, ki bu teklifin bütün fonuna baktığınızda tek bir şey görürsünüz, Cumhurbaşkanı’nın, bugünkü hükümetin, yürütmenin başı diyebileceğimiz Başbakan’ın zaten sorumluluğu varken, bu manada yetkisi olmayan, sorumluluğu olmayan bir alanda irade kullanıyor. Hanemizi biri gasp etmiş, biz diyoruz ki gaspçıyı suçlu olmaktan çıkarıp, mükiyeti bir kişinin şahsına devredelim. Böyle bir mantık işliyor Türkiye’de.

* Allah’ın 21. yüzyılda gönderdiği isim gözüyle bakılıyor: İnsanlara yapılan propaganda şu: Allah’ın 21. asırda yüce Türk milletine hizmet etmekle görevlendirdiği bir var, bunun da ismi Recep Tayyip Erdoğan, sayın Cumhurbaşkanı. Buna irademizi teslim edelim, o ne biliyorsa yapsın.

* Erdoğan’ı koruma kanunu: Türkiye’nin ihtiyaçlarından daha çok Cumhurbaşkanı’nın şahsi ihtiyaçlarından dolayı, Meclis’te Yüce Divan yargılama eşiklerine baktığımızda, o yargılanma korkusuyla beraber, ki hayatları “Atatürk’ü Koruma Kanunu”nu eleştirmekle geçmiştir, bugün deyim yerindeyse Recep Tayyip Erdoğan’ı koruma kanunudur bu. Bütün bu gerekçelerle biz DP olarak itirazlarımızı güçlendirerek, faaliyetlerimizi yürütüyoruz.

* Erkan Yolaç’ın ‘evet - hayır’ı gibi: İnsanları gerçek verilerle donatmak lazım. İktidar partisi tartışılsın istemiyor. TRT’de hepimiz hatırlarız, Erkan Yolaç’ın “Evet - Hayır” oyununu. Deyim yerindeyse, bir punduna getirip, “evet” dedirtmek istiyorlar kitlelere.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr